Недоволството на земеделците. Ще има ли пари за украинската помощ
Секция: Коментари
25 Април 2024 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Недоволството на земеделците. Ще има ли пари за украинската помощ

/КРОСС/ С 20 дни закъснение от предварителния срок, държавата ще изплати обещаната на земеделците "украинска помощ". Тя е в размер на близо 300 милиона лева и ще обхване 50 хиляди земеделци. Парите са събрани от преструктуриране на бюджета на ДФ "Земеделие", както и съфинансиране от държавния бюджет.

Вчера ситуацията беше доста напрегната, предвид сигналите, които получавахме, че сумите по "украинската помощ", която предвидихме в споразумението, подписано с акад. Денков, не са предвидени и няма как да бъдат изплатени и напрежението беше много високо, каза в студиото на БНТ "Денят Започва" Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. На срещата получихме уверение, че средствата са осигурени и ще бъдат изплатени със закъснение, като крайният срок е 15 май.

Със сегашния служебен министър ние работим от повече от година в ролята му на изп. директор на фонд "Земеделие". Много по-добре се работи с човек, който познава проблемите и настроенията в бранша, каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Ние разбираме, че тези средства държавата е предвидила за други разходи, чийто план за работа е показал, че няма да се случат. Става въпрос за преструктуриране на бюджета на ДФ "Земеделие", държавата може да реши да увеличи този бюджет. За нас по-големият проблем е, че това споразумение, подписано през месец февруари, в края на февруари има изпратена нотификация към европейската комисия, в която е посочено, че парите ги има, минава цял един месец март, минава почти целия април, а ние разбираме преди 5 дни, че няма пари. И го разбираме не от някои отговорни политически фигури, а по неведоми пътища.