На крачка от кампанията – нови политически обвинения и нови играчи
Секция: Анализи
25 Април 2024 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На крачка от кампанията – нови политически обвинения и нови играчи Как партиите влизат в битката за вота? Анализ на политологa и бивш евродепутат проф. Светослав Малинов, социологът Андрей Райчев и социалния антрополог Харалан Александров

/КРОСС/ Обратното броене до парламентарните избори започна. Очакват ли ни нови изненади и може ли да се създаде стабилно управление след предсрочния вот? Кои партии и коалиции ще влязат в следващия парламент? Анализ на политологa и бивш евродепутат проф. Светослав Малинов, социологът Андрей Райчев и социалния антрополог Харалан Александров.

Все повече ще се задълбочава противопоставянето един срещу друг. Защото само един въпрос се решава. И той е - кой колко гласа ще има. Това е толкова важно, че всичко останало е нищо. Бледнее. И защото за пръв път имаме действащ парламент по време на предизборна кампания - ще имаме това съвършено безсмислено сваляне или несваляне на председателя на НС. Това няма никакво практическо значение, а е чисто символично. Това е насочено към 9 юни. Нищо друго, заяви в NOVA „Здравей, България" Андрей Райчев.

Политическият смисъл на случващото се в момента е очевиден - битка за власт, и то доста свирепа, в каквато сме от години вече, и в чиято арена се превръща парламента. Управлението пада жертва на всичко това. Това, което в момента наблюдаваме е омагьосан кръг. Колкото повече обясняваме, че партиите адресират само твърдите си ядра и разчитат само на най-верния си електорат, който се опитват да мобилизират - толкова повече това ще става истина. което означава, че говорено все повече ще се радикализира, категоричен е Харалан Александров.

Голяма щета е, че отиваме на избори. Трябва да сме наясно с това. Щетата не е само, че се нарушава стабилността, но и че след вота не се очертава естествена, лесна и стабилна коалиция. Твърде е възможно да няма мнозинство от първия и втория и да е необходим трети, подчерта и проф. Светослав Малинов.