Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024
Секция: Технологии
25 Април 2024 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024 Ученици от технологичното училище "Електронни системи" разработиха 147 иновативни проекта

/КРОСС/ Може ли количка да отговаря на въпросите ни, а мобилно приложение да изготвя за нас рецепти и хранителни режими? Група ученици от технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет - София доказаха, че може. Именно техните проекти с имена Tupal car и DishEat спечелиха специалните награди на Yettel по време на тазгодишното седмо издание на ТУЕС Фест 2024.

В рамките на два дни събитието събра над 6000 посетители. Общо 345 ученици представиха 147 проекта, като демонстрираха креативност и иновативно мислене. Организиран от ученици за ученици, фестивалът даде възможност на посетителите да се запознаят с образователния модел на училището и връзката му с ИТ и технологичния бизнес.

Yettel бе един от партньорите на феста, като представители на телекома бяха част от журито, оценяващо проектите. Със специална награда операторът отличи именно Tupal car и DishEat. И двата проекта са разработени от ученици в 10-и и 11-и клас от ТУЕС и отразяват идеите на младото поколение за бъдеще, в което количките могат да говорят, а приложения изготвят за нас хранителни режими.

Точно това представляват отличените от Yettel проекти. Tupal car е количка, която може да отговаря на въпроси и се управлява изцяло с жестове. DishEat пък е приложение, което генерира рецепти и хранителни режими с помощта на AI и дори само чрез снимка на наличните продукти или конкретното ястие. За допълнително улеснение, потребителите могат да поръчват и необходимите продукти директно от него.

Като част от партньорството си с ТУЕС Фест 2024, Yettel отвори вратите си и за ученици от технологичното училище и тяхната видео поредица „Secrets from the kitchen". В специално видео младите таланти се срещнаха с експерти от дирекция „Техническа стратегия и инженеринг", които им разказаха какво означава да отговаряш за мрежата на един телеком. От своя страна представителите на Yettel се върнаха отново в класната стая - те гостуваха на учениците от ТУЕС, които ги предизвикаха със задача в областта на компютърните мрежи.

През последните две години телекомът активно си партнира с ТУЕС като част от ангажимента си да подкрепя развитието на младите таланти и техните смели идеи за дигитално бъдеще. Това компанията постига и с младежките си програми - от стажантската програма Hub by Yettel за студенти и млади специалисти, до програмите „Втора смяна" и Yettel Teen Academy, насочени към деца и близки на служители от 5-и до 12-и клас и тяхното кариерно ориентиране.