Депутатите отпускат 1,2 млрд. за рекултивация на Маришкия басейн
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Април 2024 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите отпускат 1,2 млрд. за рекултивация на Маришкия басейн

/КРОСС/ Парламентът задължи правителството чрез министрите на финансите и енергетиката да направи всичко възможно за отпускане на 250 млн. на година за рекултивация на нарушените терени в мини "Марица-Изток".

Средствата са 1,2 млрд. лв. Решението задължава Министерският съвет чрез министрите на финансите и на енергетиката да предприемат действия за осигуряване на тези средства за периода 2024-2028г.

"Това са 4-5 месеца подаяния. С тези 200 млн., които им давате, не знам дали ще стигнат и до края на годината. Продукцията от Маришкия басейн се оценява на 3-4 млрд. вие давате 1,2 млрд.", това заяви Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

"На ваше място, господин Рибарски, щях да си мълча". Това заяви Делян Добрев, председател на ресорната енергийна комисия и депутат от ГЕРБ-СДС.

"Управлявахте 3 години. Взехте милиардите на мините и на ТЕЦ-а. 5,4 млрд. са източени от енергетиката за последните три години. За първи път ще даде НС пари за комплекса, ако не ви е срам, гласувайте против", подчерта Делян Добрев.