КТ „Подкрепа“: Мерките на работодателите за осигуряване на безопасност и здраве при работа не дават резултат
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Април 2024 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КТ „Подкрепа“: Мерките на работодателите за осигуряване на безопасност и здраве при работа не дават резултат

/КРОСС/ Световният ден за безопасност и здраве при работа се отбелязва всяка година на 28 април от международното синдикално движение. На този ден се почита паметта на жертвите на трудови злополуки и професионални заболявания и отново се напомня на световната общественост, че те могат да бъдат предотвратени. Тази година денят ще премине под мотото: „ Осигуряване на безопасност и здраве при работа в променящ се климат".

Международната организация на труда ще представи  доклад, който разкрива тревожни нови данни за въздействието на изменението на климата върху безопасността и здравето на работниците. Изменението на климата се засилва, а работниците по целия свят се оказват изложени на повишен риск от излагане на опасности като:  прекомерна топлина,  ултравиолетова радиация, екстремни метеорологични явления, замърсяване на въздуха, векторни болести и агрохимикали. 

По данни на МОТ всяка година 2.2 милиона работници по света умират поради трудови злополуки и професионални болести. Ежегодно 270 милиона работещи получават сериозни увреждания, а броят на случаите на професионални заболявания е около 160 милиона. По изчисления на МОТ загубите от тези трудови злополуки и заболявания възлизат на 4% от брутния вътрешен продукт в световен мащаб. Според организацията опасните и нездравословни условия на труд водят и до загуба на средства и човешки ресурси, и намаляват производителността и качеството на продукцията.

От статистиката на НОИ относно трудовите злополуки в България се забелязва увеличение на смъртните трудови злополуки спрямо 2022 г. от 84 на 87 (тук не са вклчени 40-50 смъртни злополуки, станали с неосигурени лица, предимно в строителство и селско стопанство, поради което не могат да бъдат включени в статистиката), като в някои отрасли като строителство, производство на метали, търговия на едро и дребно се запазва високият процент. Честотата на смъртните злополуки- една на всеки 31.13 трудови, спрямо една на всеки 30 трудови за 2022 г., бележи тенденция по-скоро на застой, отколкото на намаляване. Това означава, че всеки работен ден (248 за 2023 г.) 11 души претърпяват злополука на работното място, а на всеки 3 работни дни, един работник в България умира.

Анализът на КТ «Подкрепа» относно данните показва, че независимо от насочването на вниманието (и на финансовия ресурс) от страна на работодателите към мерките за осигуряване на БЗР, в т. ч психо-социалните рискове на работното място, мускулно-скелетните смущения, сърдечно- съдовите заболявания и др., те не дават положителен резултат, нито тенденция поне към намаляване.

Оперативните данни на НОИ за първо тримесечие на 2024 г., не дават повод за успокоение, напротив. Нараняванията, свързани с изпълняването на служебните задължения достигнат до 756, при 639 година по-рано, което е нарастване с 11,8 %, показва сравнителният анализ.

От данните става ясно, че това увеличение се дължи най-вече на по-големия трудов травматизъм при мъжете. Регистрираните през първото тримесечие на 2024 г. злополуки - са били 503 при 374 за същия период година по рано.