Заместник-министрите Анна Натова и Димитър Недялков се срещнаха с председателя на Украинската търговска палата
Секция: ИКОНОМИКА
25 Април 2024 18:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министрите Анна Натова и Димитър Недялков се срещнаха с председателя на Украинската търговска палата

/КРОСС/ Транспортът и инфраструктурата са най-важни за Украйна, както във войната, която продължава вече трета година, така и за възстановяването на страната след края на конфликта. Това бе общото мнение на срещата на заместник-министрите на транспорта и съобщенията Анна Натова и Димитър Недялков с председателя на Украинската търговско-промишлената палата Генадий Чижиков. Той благодари за значителната роля на България в подпомагане на износа на стоки от Украйна и подчерта, че страната му търси нови логистични варианти за експорт, особено на земеделска продукция.

България подкрепя Украйна още от първия ден на войната и ще продължава активно да съдейства и когато възстановяването на страната започне. Това заяви заместник-министър Анна Натова. „Участваме активно в инициативата на Европейския съюз - коридори на солидарността, пристанищата ни имат капацитет и са на разположение. Фериботният комплекс във Варна е единственото транспортно съоръжение в Европейския съюз, съвместимо с украинските вагони", добави тя.

За България е от голямо значение намирането на дългосрочни решения за ускоряване на преминаването на граничните пунктове със съседни страни, каза по време на разговора заместник-министър Димитър Недялков. По думите му ефективно облекчаване на трафика може да се постигне, ако се ускори работата по изграждане на втори мост при Русе между България и Румъния, както и пускането в експлоатация на ферибота в същия район.