45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
Секция: Наука
25 Април 2024 17:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас

/КРОСС/ 25.04.2024 г., гр. София. 45 преподаватели от България, Сърбия и Словения положиха основата на първата по рода си международна мрежа от STEAM начални учители в Белград през изминалия уикенд. Те участваха в първата международна среща по проекта STEM/STEAM in Primary School: Mission Possible, или още S.TEMPO project, който се координира от издателство "Клет България". Участниците, сред които 15 преподаватели от училища, членуващи в Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, преминаха и специално обучение за създаване на STEAM дейности за началния етап на базата на иновативна STEM/STEAM методология.

Издателство „Клет България" е водещата организация и основен координатор на проекта, който е по програмата Еразъм+. Задачата му е да въведе прилагането, преподаването и изучаването на STEM/STEAM в началното образование, като създаде международна мрежа от STEM/STEAM учители.

Проектът S.TEMPO стартира през октомври миналата година и ще продължи до юни 2025 г., когато ще завърши с финална конференция в София. Основните партньори по проекта са представителствата на издателство Klett в България, Сърбия и Словения, както и Софийският университет „Св. Климент Охридски" с Факултета по науки за образованието и изкуствата, Белградският и Люблянският университет с факултетите си по педагогика.

Обучението на учители формира основата на мрежа от преподаватели, които да могат да служат като подкрепа за техни колеги и допълнително да улеснят процеса на внедряване на методологията S.TEMPO и по-нататъшно на STEM/STEAM образованието в страните участнички в проекта.

Освен създаването на партньорската преподавателска мрежа по проекта към момента има изготвена и карта на учебните програми за началния етап за трите страни. Тя представя ясна и актуална картина на потенциалните междупредметни области от 1. до 4. клас, в които може да се планират и лесно да се въведат STEM/STEAM дейности, без да са необходими съществени промени в програмата по съответните предмети.

Изговтена е и методология S.TEMPO, която дава ясни насоки за това как учителите в началното училище могат да развиват STEM/STEAM дейности в клас.