Министър Милошев: Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива
Секция: Туризъм
25 Април 2024 19:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Милошев: Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива

/КРОСС/ Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният ресорен министър Евтим Милошев. Той е на работно посещение в „Слънчев бряг", където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон.

„Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници. Най-добрите работници, най-желаните работници в туризма са българите. Търсят се работници от трети страни, защото има недостиг на работна ръка. Но пак казвам, добрата новина е, че за поредна година с около 20% ще се вдигнат възнагражденията в сектора. Това е важно, защото си струва да се обърне достатъчно добро внимание на сезонната работа", каза Милошев.

Служебният министър на туризма коментира и проблема с визите на работниците от трети страни, както и другите притеснения на бранша. „Няма как тази среща да реши проблема с визите. По-скоро мога да ви кажа какви въпроси бяха поставени на срещата в „Слънчев бряг". Мога да ги групирам в следния порядък. Първото нещо е огромното желание и искане на бранша капацитетът на нашите консулства, особено в Средна Азия, където в момента е набирането на работници от трети страни, за нуждите на туристическия сектор, да вдигнат своя капацитет. Водили сме разговори в тази посока и смятам, че това е постижимо. Второто важно нещо е Законът за изменение и допълнение за чужденците в България. В момента тече дебат в Народното събрание по тази тема. Очаквам добра новина и това ще бъде най-добрият знак от депутатите към сектора, ако този закон бъде приет. Третият проблем е Наредбата за водноспасителната дейност, приета от Министерския съвет. Тази наредба налага много изисквания, с които секторът все още не е готов да се справи. Молбата им е, ако може това действие да се забави", заяви Милошев.

Източник:БГНЕС