Даниел Вълчев: Според мен Росен Желязков бе изненадан от решението за отстраняването си като председател на НС
Секция: Коментари
26 Април 2024 06:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Даниел Вълчев: Според мен Росен Желязков бе изненадан от решението за отстраняването си като председател на НС

/КРОСС/ Според мен Росен Желязков бе изненадан от решението за отстраняването си като председател на Народното събрание. А защо са го направили? Защото могат. Това сподели снощи в ефира на NOVA NEWS бившият вицепремиер проф. Даниел Вълчев.

Той поясни, че същото се е случито и с промените в Конституцията - били са направени от сглобката, не защото някой ги е искал или защото са били разумни, а „защото могат".

С освобождаването на Желязков ПП-ДБ, БСП, „Възраждане" и ИТН вероятно са преценили, че сега би било удачен момент да покажат на Борисов и Пеевски, че не могат да правят всичко в държавата и че тези две партии няма да могат да управляват сами. Но този начин на дребно наглеене няма да ни доведе до нищо добро, предупреди проф. Вълчев.

По думите му в последните месеци „опаткахме всичко", защото в България никой не иска да изгражда каквото и да е бавно, постепенно и с усилие.

В България сме свидетели на един неспиращ процес на временни хрумвания - слалом, на който не е ясно кой слага вратичките и кой взима завоите. Трайните неща - тези, които се изграждат бавно и с усилие - почват да губят хора. За няколко месеца опаткахме всичко, добави той.

По темата със съдебната реформа Даниел Вълчев посочи, че никой политик досега не е казал с конкретика какво и защо иска да промени, за да е ясно на хората за какви реформи става въпрос. Според него съдебната реформа в последните години е станало абстрактно понятие, изпразнено от всякакво юридическо съдържание, след което припомни, че за последната половин година Законът за съдебната власт е бил изменян и променян цели пет пъти и вероятно ще търпи още промени.