Румен Христов: Росен Желязков не заслужаваше това
Секция: Коментари
26 Април 2024 06:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Христов: Росен Желязков не заслужаваше това

/КРОСС/ Снощи, в предаването „Още от деня" по БНТ Румен Христов, каза по повод освобождаването на Росен Желязков от поста председател на НС, че по-специално от страна на "Продължаваме промяната - Демократична България" това е един опит за отмъщение за това, че нещата не продължиха, за останалите е нормален опит на опозицията.

Съжалявам, защото става въпрос за един много ерудиран човек и професионалист. Росен Желязков не заслужаваше това, заяви Христов.

Попитан зависими ли са ГЕРБ - СДС от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, той посочи: "Г-н Пеевски и ДПС бяха добри, когато помагаха за промените в Конституцията, но те нямаха никакво представителство в изпълнителната власт. Не мога да си представя, че мнозинство, което разполага със 132-ма депутати, ще бъде водено от друга политическа сила, която не е в коалицията".

В коментар за забавянето на работата по законите по Плана за възстановяване и устойчивост, лидерът на СДС отбеляза: "Гласували сме повече от 20 закона, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Каквото можахме, направихме, друг е въпросът, че правителството се забави".

По думите му ГЕРБ - СДС не са имали друг ход, освен да прекратят ротационното управление с "Продължаваме промяната - Демократична България" .

От друга страна България има нужда от стабилност - не само заради нашите избиратели, но и заради нашите външнополитически партньори, които искат да знаят с кого си говорят. Много неща бяха направени аматьорски от "Продължаваме промяната", по-специално, "Демократична България" се държаха по-мъдро. "Демократична България" имаха по-малко представители в това правителство, основно беше от "Продължаваме промяната". В много случаи те се държаха като палави деца, подчерта Румен Христов.

Той отрече твърденията на представители на "Продължаваме промяната - Демократична България", че от ГЕРБ - СДС са тласнали страната към избори, защото са се уплашили от напредъка на съдебната реформа и от предложенията начело на регулаторите да не се назначават политически фигури.

Не сме се уплашили, и сега стоим на тезата, че ще подкрепим предложената от Христо Иванов съдебна реформа. Що се отнася до политическите фигури, смятам, че в политиакта трябва да участват политици, защото те дават отчет пред избирателите си и пред политическата сила, която представляват, коментира Христов.

Управелението не е само мед, там има и жило. Управлението носи повече негативи, отколкото позитиви, добави той.

Попитан дали има вероятност след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да стане отново премиер, зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС: "Ние нямаме никакви съмения, че ако той бъде излъчен за премиер и бъде подкрепен, ще се справи. През всички тези години той доказа, че е човек с качества и дебели нерви. Но ние нямаме мнозинство и ще трябва да се съобразим с колегите".