Йорданка Георгиева: БСП спасихме хората от увеличение на цената на тока с 20%
Секция: Коментари
26 Април 2024 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йорданка Георгиева: БСП спасихме хората от увеличение на цената на тока с 20% БСП сме гаранция за връщането на нормалността в политиката

/КРОСС/ „В парламента се случиха няколко изключително положителни неща в областта на енергетиката, които също са по инициатива на БСП - независимо, че други политически сили се опитват да си ги присвоят. Първото е осигуряване на 250 млн. лв. на година за рекултивация на Маришкия басейн. Второто нещо е, че по наше предложение отпадна приемането на Пътната карта за климатична неутралност, която обричаше енергетиците и миньорите. И третото е отлагането на либерализация на пазара на електрическа енергия с 1 година, спасявайки хората от увеличение цената на тока с 20% от 1 юли",  заяви народният представител от „БСП за България" Йорданка Георгиева в предаването „Делници" по Евроком.

"След като се срещнахме с протестиращите енергетици и миньори, дори направихме предложение в зала срокът за отлагане на либерализацията да бъде удължен на 3 години, както те искаха, но това не се прие. Така че ГЕРБ и ДПС, ако са имали воля наистина да бъдат в услуга на българските миньори и енергетици, щяха да подкрепят и това наше предложение", каза народният представител, призовайки двете формации да не си приписват чужди заслуги.

 За оставката на председателя на НС Росен Желязков Георгиева заяви, че това е един принципен акт, за който социалистите са задали тона още миналата седмица заради негова заповед, целяща да ограничи народните представители в тяхната дейност по организиране на събития в Народното събрание.

„От „Възраждане" и от ПП-ДБ ни потърсиха да се включим в подписката им за оставката на Желязков. Ние декларирахме подкрепа и за двете. След това обаче станахме свидетели на едно поведение, което повече прилича на детска градина, отколкото на Народно събрание - едните не искали да подписват с другите, другите пък иначе. От БСП сме принципни и затова се подписахме и в двете подписки, защото сме наясно, че за да се доведе този акт докрай, са нужни подписите на поне 80 народни представители. Това се случи и оставката е факт", обясни хронологията на събитията Георгиева.

„Ние имаме принципна и последователна позиция, така че да не ни замесват в техните мръсни игри, разпри и размяна на снимки - нещо, което по-скоро прилича на грозен развод", отговори тя на обвиненията за нова коалиция около оставката на Желязков.   

Според нея и случая с Ваня Григорова, и този с Елена Йончева могат да бъдат обобщени с една дума - кариеризъм.

„Ваня Григорова не трябва да забравя, че с подкрепата на БСП направи този резултат в София и ми се струва, че много бързо ще разбере, че без тази подкрепа не може да реализира отново подобен резултат. А при Елена Йончева въпросът е по-скоро морален. Лошото е, че това нанася щети не само конкретно на нея, не само конкретно на БСП, а на цялата политическа система с липсата на доверие, което българските граждани имат към политиците именно заради такива постъпки", категорична ба Георгиева.

„В последните години многото кризи родиха и политическа такава. За 3 години за шести път отиваме на парламентарни избори, а през това време се родиха много нови експериментални политически проекти. Говорейки с хората от моя изборен район, те искат нормалността в политика да се върне. От БСП сме гаранция на тази нормалност и стабилност в отстояването на нашите политики, които са именно в полза на хората", каза в заключение народният представител.