Цветелина Пенкова: Вместо да изнася суровини, България може да произвежда технологии и да ползва европейско финансиране
Секция: ИКОНОМИКА
26 Април 2024 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветелина Пенкова: Вместо да изнася суровини, България може да произвежда технологии и да ползва европейско финансиране С експерти от бранша, евродепутатът подготви приоритети за развитие на индустрията и енергетиката, които гарантират последователна политика в сектора

/КРОСС/ „Необходимо е да отстояваме последователна политика в областта на индустрията и енергетиката. Всичко, което е постигнато до момента за България, да продължи да се защитава в европейските институции, а не да променяме посоката в зависимост от разпределението на политическите сили. Затова заедно с водещи представители на българската индустрия и енергетика подготвихме документ с приоритети, които трябва да се следват оттук нататък от членовете на Европейския парламент за предстоящия мандат 2024-2029г." Това заяви евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова пред БНР.

„България в момента е на шесто място в Европа по производство и обработка на цветни метали - мед, олово и цинк. Те са ключови метали, когато говорим за производство на нови технологии, за производство на технологии, свързани с енергетиката, когато говорим за обновяване и създаване на електропреносна мрежа в Европа", изтъкна Пенкова. Тя допълни, че страната ни има наличните суровини, което е ключово, защото се оказа, че в много държави те са изчерпани. „Проблемът е, че ние сме основен износител. Продукцията, която гарантира производство и отваря работни места, не остава в България. Тя се изнася, използва се някъде другаде и след това внасяме технологията и плащаме двойна цена. Целта е да се даде ясна оценка, че ние имаме възможност тези производства да се пуснат и в България и това трябва да се случи в следващите няколко години. Специалисти имаме", коментира евродепутатът.

Цветелина Пенкова съобщи, че утре предстои да се приеме законодателството, по което тя беше основен преговарящ в ЕП - регламентът за нулеви нетни емисии или т. нар. Регламент за реиндустриализация на Европа, в който са предвидени отпадане на административни ограничения и финансова помощ от Европа за създаване на нови производства на стратегически важни технологии: „Включени са осемнадесет технологии, които ще са важни за европейската икономика и България може да се възползва от европейско финансиране, експертизи и всички видове технически облекчения, които ще се дават на държавите членки."

„Положих много усилия през 2022 г. ядрената енергетика официално да бъде призната за зелена и устойчива, което дава възможност за финансиране на сектора - не само от държавни бюджети, а и от частен капитал", отбеляза евродепутатът. Тя акцентира, че е необходимо да се изгради верига за производство на специализирани части, които да обслужват сектора - изграждането им и тяхното поддържане. „В България също има потенциал. Трябва да се направят стъпки за европейско финансиране в ядрения сектор, въпреки че ще е много сложно. Не бива да пренебрегваме условието, че за да имаме една независима ядрена енергетика, трябва да обслужваме и всички суровини, които са вложени. Трябва да се създаде политическа рамка за добива на уран на територията на Европа по нови технологии, които защитават околната среда. България има сериозен потенциал в това отношение", коментира Пенкова.

Евродепутатът отбеляза, че либерализацията на цените на тока у нас е условие, но без ясни срокове. „Това е процес, който трябва да се случи, когато българските потребители и регулаторни органи са подготвени, без да се застрашат българските домакинства. Забавянето по плащанията е резултат на една нелепа политика от управляващите, а не е свързано със либерализацията. Не случайно партията, която аз представлявам - БСП, многократно поиска това отлагане, защото беше по-важно да се защитят нашите домакинства и българските граждани. Нека сме реалисти, никой в Брюксел няма да иска да постави под риск европейски граждани", разясни Цветелина Пенкова и допълни: „Неяснотата в тази либерализация определено будеше притеснение у всички. Това е достатъчно условие да не си играем с цените и с доходите на българските домакинства. Трябва да са ясни процедурите и органите, които ще го прилагат и от къде ще идват тези средства за компенсация."