Готов е проектът за паметник на Васил Левски в гр. Етрополе
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Април 2024 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Готов е проектът за паметник на Васил Левски в гр. Етрополе

/КРОСС/ Идейният проект за изграждането на паметник на Васил Левски в гр. Етрополе е готов. Предвижда се той да бъде поставен до морената на Апостола в града. Както е известно, там се е намирала къщата на Илия Правчанов, в която се е укривал Дякона и са се пазили част от архивите на комитета.

Паметникът ще показва Васил Левски в цял ръст и ще бъде близо 3 м. висок. Композицията представлява изправена портретна фигура, наметната с ямурлук. Ямурлукът символизира защита, загърляне, цялостност, която пази живота и топлината на човека, но също и намеква за постоянното движение и апостолските преходи на Левски. Монументът е по идея на кмета на Община Етрополе инж. Владимир Александров и е дело на известния скулптор Красимир Ангелов и архитекта Станислав Константинов.

Идейният проект за изграждането на паметник на Васил Левски ще бъде представен пред гражданите за обществено обсъждане на 17.05.2024 г. /петък/ от 15:00 ч. в Многофункционалната зала на НЧ „Тодор Пеев 1971".

Припомняме, че още по време на предизборната си кампания инж. Александров заяви, че иска да изгради паметник на Васил Левски в града, за да може етрополци да отдават нужната почит към Апостола на свободата. До този момент честванията се провеждаха пред морената с паметната плоча.