Атанас Зафиров: БСП не се отклонихме нито на сантиметър от поетите пред избирателите ангажименти
Секция: Интервюта
26 Април 2024 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Зафиров: БСП не се отклонихме нито на сантиметър от поетите пред избирателите ангажименти Следващото правителство трябва да бъде надпартийно и експертно, което да разгради на модела „ГЕРБ“

/КРОСС/ „Оставката на Росен Желязков е един много логичен завършек на това Народно събрание. Парадоксалното е, че една от партиите, която беше активен участник в сглобката, накрая осъзна провала на това управление и се включи в искането на оставката на председателя на парламента." Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров пред Euronews Bulgaria.
 
Той посочи, че социалистите последователно са искали оставката на председателя на парламента заради системно нарушаване на правилника за работа на Народното събрание и опитите за затваряне устата на опозицията.
 
Зафиров бе категоричен, че не се е заформила коалиция около този акт, като посочи, че е имало и други примери, когато парламентарните групи са гласували единно.
 
„Такъв е Законът за отбраната и въоръжените сили, когато всички партии показахме, че когато става въпрос за защита на националния интерес и повишаване на заплатите на военнослужещите, можем да бъдем единни. Така че такива примери има, друг е въпросът каква е мотивацията на партиите. Аз смятам, че БСП беше най-последователна в това Народно събрание и не сме се отклонили нито на сантиметър от ангажиментите, които сме поели пред своите избиратели", коментира социалистът.
 
Атанас Зафиров припомни позицията на БСП да не участва в под никаква форма в колаборация с ГЕРБ и да бъде ясна алтернатива на техния модел на управление.
 
„БСП е единствената партия, която не се изкуши да участва в сглобка и съм убеден, че това ще бъде разчетено правилно от българските избиратели", каза още той.
 
Според него следващото управление трябва да бъде надпартийно и експертно, обединено около национални приоритети и ясна програма.  
 
„Едно от нещата, което това правителство трябва да поеме като ангажимент, е битката със задкулисната държава, а тя минава през разграждането на модела „ГЕРБ"", подчерта Зафиров.
 
„Последните 10 месеца бяха едно загубено време за България. Искрено се надявам следващото Народно събрание да покаже различен начин на поведение, включително в ръководството си. Начинът, по който функционираше този парламент беше една от причините в българското общество да има сериозна демотивация и да сме свидетели на все по-ниска избирателна активност, което води и до все по-странни форми на управление на държавата", каза в заключение Атанас Зафиров.