ДПС и ГЕРБ предлагат забрана за рекламата на хазартни игри като превенция на зависимости при младите
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Април 2024 13:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДПС и ГЕРБ предлагат забрана за рекламата на хазартни игри като превенция на зависимости при младите

/КРОСС/ ДПС и ГЕРБ-СДС внесоха предложение за изменение в Закона за хазарта. Предложенията бяха представени от зам.-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев и зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Теменужка Петкова.  
 
Новите текстове предвиждат хазартни зали да има само в населени места с над 5000 жители. Законопроектът забранява рекламата в телевизии, в медии, включително онлайн и печатни - във всички видове медии, посочи Цонев. Той уточни, че се разрешава реклама само върху билбордове и то далеч от училища, върху спортна екипировка, която не е предназначена за малолетни и непълнолетни, и в спортни зали.
 
За никого не е тайна, че през последните три години зависимостите, свързани с хазарта, са изключително увеличени в нашето общество. Това наложи да бъдат предприети съответните мерки с цел тяхното ограничаване, заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ.
 
Законопроектът е в отговор на обществените очаквания и дебата в обществото последните няколко години и отлежава доста дълго време. Родители и организации протестираха многократно срещу тази мощна хазартна реклама в медиите, за това че се увеличава хазартната зависимост дори сред непълнолетни.

ДПС ПРЕСЦЕНТЪР