УМБАЛ „Света Марина“ - Варна приключи 2023 година с отлични натурални и стойностни показатели
Секция: Здраве
26 Април 2024 18:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
УМБАЛ „Света Марина“ - Варна приключи 2023 година с отлични натурални и стойностни показатели

/КРОСС/ УМБАЛ „Света  Марина" - Варна приключи 2023 г. с положителен финансов резултат и без просрочени задължения, става ясно от отчетите на най-голямото лечебно заведение в Североизточна България. Университетската болница продължава да се справя успешно с всички предизвикателства, като осигурява достъпно, своевременно и качествено лечение на своите пациенти. В периода 01.01.2023 г. - 31.12.2023 г. в УМБАЛ "Света Марина" са преминали 54 580 пациенти. В Мултипрофилно спешно отделение са извършени 42 941 прегледа на лица, потърсили медицинска помощ.

Най-големият капитал на втората по големина в България университетска болница са хората, които работят в нея. Ръководството на болницата, съвместно с ръководството на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна, спомага за кариерното развитие на повече от 2 100 служители, които към края на 2023 г. са: 36 професори, 62 доценти, 70 главни асистенти, 182 асистенти, 708 специалисти по здравни грижи, 388 санитари и 428 друг персонал, на средна възраст от 45 години.

Изпълнява се мащабна инвестиционна програма, като основно се модернизира медицинската апаратура на клиниките по нуклеарна медицина и метаболитна терапия, пневмология и фтизиатрия, образна диагностика, дейност по ангиографска и инвазивна кардиология и интервенционална неврология и операционен блок. Извършва се текущ ремонт и се обновява обзавеждането и инфраструктурата на инфекциозните и психиатричните клиники. През втората половина на 2023 г. заработи най-модерния на Балканите център за лечение на аритмии.

За 2023г. стойността на изплатените трудови възнаграждения възлиза на 68 716 160 лв. брутно, а платените осигуровки и данъци към бюджета възлизат на 24 526 803 лв. Средната брутна работна заплата за годината е 3 146 лв., като заплатите се изплащат регулярно.  Болницата е основна база на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна. Паралелно с лечението на пациенти успешно се провежда учебният процес на студентите както присъствено, така и, при необходимост, в електронна среда, благодарение на напълно изградената дигитална инфраструктура. Отличните възможности за лечение и обучение, които лечебното заведение предлага, увеличиха потенциала на МУ-Варна. Вследствие на това повече от 6 400 студенти, от които близо 1 900 чужденци от 52 държави в света, избират да учат медицински специалности във Варна. В болницата се обучават и повече от 190 специализанти от всички специалности.

Основана с капитал 19 491 000 лв., днес регистрираният капитал на УМБАЛ „Света Марина" - Варна е 50 627 260 лв. Към настоящия момент болницата няма непокрити загуби от минали години. Болничното заведение е с отлична капиталова адекватност, като коефициентът на абсолютна ликвидност към 31.12.2023 г. е 1,62, което означава, че наличните парични средства са напълно достатъчни да покрият всички задължения, което е критерий за изключително успешния мениджмънт в условията на няколкогодишна постоянна криза. Болницата е призната от пациентите и международните партньори за eвропейско лице на болничното здравеопазване у нас. УМБАЛ „Света Марина" е най-високо технологичната болница в страната. Разполага с два ядрено магнитни резонанса, три ангиографа, два супермодерни скенера, най-модерните ПЕТ-скенер и СПЕКТ-скенер, три линейни ускорителя, ехографи, ендоскопи, робот за разтваряне на цитостатици, роботизирана хирургия, модерна болнична информационна система, център за транслационна медицина, клетъчна терапия и др. Към 31.12.2023 г. в лечебното заведение са проведени общо 287 костномозъчни трансплантации, от които 187 автоложни и 93 алогенни. Внедрени са уникални методи за диагностика, терапевтично, консервативно и оперативно лечение. Болни от цялата страна търсят диагностика и лечение в университетска болница „Света Марина", като лекуваните пациенти от други населени места извън Варна са 16 518 за 2023 г.

УМБАЛ „Света Марина" е център за иновации в областта на медицинските технологии, методите за борба със социално-значимите заболявания, здравния мениджмънт, университетското образование и наука и оказва методично ръководство на лечебните заведения в региона и страната.

За цялата 2023 г. в болницата са извършени общо 84 проверки от страна на Изпълнителна агенция „Медицински надзор", РЗОК - Варна, АДФИ и други компетентни органи.

В лечебното заведение се поддържа такава работна среда, в която всеки служител има възможност да се развива в дух на професионализъм, отговорност и  безрезервна отдаденост на пациентите.

УМБАЛ „Света Марина" - Варна е добрият пример за отлична управленска политика на държавата. Министерски съвет два пъти поред предоставя правата на едноличния собственик на капитала по управлението на УМБАЛ „Света Марина" на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" за срока на акредитационната оценка на лечебното заведение като университетска болница.

Само един от безспорните положителни резултати на този модел на управление е въвеждането на ин хаус процедурите за възлагане на обществени поръчки (легално регламентирани в Закона за обществените поръчки и европейското законодателство Директива 2014/24/ЕС на Европейския Парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 година за обществените поръчки и за отмяна на Директива 2004/18/ЕО) чрез дъщерното дружество „Света Марина Фарма" ЕООД. УМБАЛ „Света Марина" успя да докаже, че ин хаус възлагането не е само нарицателно за вероятни нарушения при разходването на публичен ресурс, а напротив, може да бъде в полза на държавния бюджет, на възложителя и на всички участници в обществените поръчки. Дейността на дъщерното дружество на УМБАЛ „Света Марина" е пример и образец за прилагане на добрите, утвърдени в годините европейски практики по прилагане на нормативните изисквания за възлагане на обществени поръчки чрез ин хаус процедури.

Целесъобразността, законосъобразността и икономическата ефективност от дейността на дъщерното дружество „Света Марина Фарма" ЕООД се потвърждават от постигнатия за поредна година положителен финансов резултат, от констатациите на Агенция за държавна финансова инспекция, обективирани в Доклад № ДИД7-ВН-192023/15.01.2024 г. от извършената финансова инспекция относно законосъобразното прилагане на Закона за обществените поръчки при сключването на договорите за доставка на лекарствени продукти и медицински изделия, обект на проверката и относно спестените на бюджета на НЗОК средства само за лекарства в размер на 6 918 635 лв. за периода от 01.01.2020 г. - 20.12.2023 г.

Чрез далновидно организиране на дейността си УМБАЛ „Света Марина" - Варна не само е спестило разходването на публични средства от НЗОК на стойност 6 918 635 лв., но е и обезпечило своевременната доставка на всички лекарствени продукти и медицински изделия, необходими за оказването на болнична медицинска помощ на своите пациенти.

УМБАЛ „Света Марина" - Варна е публично предприятие и отчетът за дейността за 2023 г. е публикуван на интернет страницата на Агенцията за публични предприятия и контрол https://appk.government.bg/. От публикуваната информация всички заинтересовани лица могат да се запознаят в детайли и да си направят собствени изводи за начина на разходване на средствата от страна на университетската болница. УМБАЛ „Света Марина" - Варна ще защити правата си по съдебен ред за всякакви неверни данни, разпространявани в публичното пространство, уронващи доброто име на лечебното заведение.

УМБАЛ „Света Марина" - Варна е съвременен пример за отлично управлявана, и модерна държавна болница. Дейността на лечебното заведение и дъщерните му дружества е с положителен финансов резултат.