Сергей Шойгу: Русия няма нито геополитически, нито военен интерес да напада страните от НАТО
Секция: Русия
26 Април 2024 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сергей Шойгу: Русия няма нито геополитически, нито военен интерес да напада страните от НАТО

/КРОСС/ Русия никога не е заплашвала НАТО, тъй като няма нито геополитически, нито военен интерес да напада страните от Алианса. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с колегите си от страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество в казахстанската столица Астана, съобщава ТАСС.

Той обвини Запада в подготовка на украински диверсии срещу руска територия, предупреди за възможните "катастрофални последици", които могат да възникнат от обстрела на Киев на Запорожката атомна електроцентрала и повтори, че всички цели на специалната военна операция ще бъдат изпълнени.

По негови думи Вашингтон е създал конфликта в Украйна и сега умишлено полага усилия да го изостри.

"Почти ежедневно, с мълчаливото съгласие на Запада, Киев използва оръжията, които получава, за да нанесе щети на гражданската инфраструктура на Руската федерация", отбеляза министърът.

Той бе категоричен, че западните съветници са "пряко ангажирани" в планирането на украински атаки срещу руска територия.

"Руските въоръжени сили продължават ефективното провеждане на специалната военна операция. Всички нейни цели ще бъдат изпълнени", увери Шойгу.

Продължаващите удари на Киев по Запорожката АЕЦ той определи като "отделна грижа", тъй като те могат "да доведат до катастрофални последици".

Относно терористичната атака в Крокус Сити Хол той заяви, че следите "водят и към Украйна".

"Всички отговорни със сигурност ще бъдат наказани. Това е само въпрос на време", подчерта Шойгу.

Русия никога не е планирала да атакува страните от НАТО и винаги е полагала "колкото е възможно повече усилия, за да запази стратегическата стабилност и баланса на силите в света, увери министърът.

"Руската федерация никога не е заплашвала НАТО. Ние нямаме нито геополитически, нито военни интереси да атакуваме страните от Алианса", изтъкна той.

НАТО, напротив, се приближи до границите на Русия и създаде заплахи за сигурността на Москва. "Не ние отидохме при тях - те дойдоха при нас. Това отново показва, че не можем да вярваме на западняците. Сега те ни упрекват, че ако Русия не бъде спряна в Украйна, ние уж ще атакуваме страните от Алианса", възмути се Шойгу.