Министерството на здравеопазването с мерки срещу коклюша: По-ранна имунизация на бебета и безплатни ваксини за бременни
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Април 2024 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерството на здравеопазването с мерки срещу коклюша: По-ранна имунизация на бебета и безплатни ваксини за бременни

/КРОСС/ Министерството на здравеопазването предприема мерки срещу коклюша. Това заяви ресорния министър д-р Галя Кондева на брифинг в Министерския съвет. Те включват по-ранна имунизация на бебета, осигуряване на възможност за безплатно ваксинирани по желание на бременни в третия триместър и разширяване на обхвата на тестване срещу заболяването.

„Регистрираните до момента в страната случаи на коклюш вече надхвърлят 500 при 4 за същия период на изминалата година. Това ясно показва тенденция за епидемично разпространение", посочи министър Кондева.

Най-засегнати от заболяването са децата. Те са над 90% от всички докладвани случаи. Сред тях като група в риск от усложнения и хоспитализация, са децата до 1 година, 84% от които са неимунизирани, поради ненавършена възраст или друга причина.

В тази връзка ще бъде извършена актуализaция на Имунизационния календар на Република България, като се допусне основната планова имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и хепатит Б при новородени да стартира по-рано, а именно от 6-та седмица. Това е абсолютно безопасно и е практика в редица държави. Наблюдения сочат, че след поставяне на първа доза ваксина при децата, се създава имунитет при около 50% от тях, а след втора доза - при около 80%.

Като най-сигурната защита за новородените до навършване на възрастта за имунизация, се определя ваксинирането на бременни жени в третия триместър на бременността. Тук отново световната практика е категорична, че това не крие риск нито за майката, нито за бебето. Напротив - прилагането на ваксина при бременни в периода от 27 до 36 гестационна седмица, позволява ваксиналните антитела да преминат в новороденото и да го защитят.

Министерството на здравеопазването ще осигури възможността всички бременни жени в третия триместър, които имат желание, независимо от това дали са здравноосигурени, или не, да се имунизират безплатно срещу коклюш. За целта ще бъде създадена необходимата организация в Регионалните здравни инспекции, като това ще се случи след предстоящите празници, посочи доц. Ангел Кунчев.

Предприетите мерки са съобразени с предложението на главния държавен здравен инспектор, становищата на Националния експертен съвет по имунизации и експертния съвет по Акушерство и гинекология, както и повишения риск от заболяване при новородените и бебетата.