Археолози в средиземноморска Турция разкриват древен стадион с места за 10 000 зрители
Секция: Наука
27 Април 2024 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози в средиземноморска Турция разкриват древен стадион с места за 10 000 зрители

/КРОСС/ Археолози в средиземноморска Турция работят по разкриването на древен стадион с капацитет за 10 000 зрители, предаде Анадолската агенция.

Според екипа за разкопки към момента са разкрити общо 25% от намиращия се под земята стадион в древния град Силион в днешен Серик в Анталия.

Древният град, който е построен на висок хълм, може да се похвали с различни структури от елинистическата, римската, византийската, селджукската и османската епоха.

Екип от 40 души продължава да работи, за да разкрие историята на региона и да отвори района за туризъм.

Мурат Ташкъран, ръководител на екипа за разкопки от Университета на Памуккале, каза пред Анадолската агенция, че стадионът е дълъг 254 метра и е широк 48 метра.

„Започнахме разкопките на стадиона през 2022 г. Стадионът е построен по протежение на западния склон на града", каза той.

Ташкъран добави, че историческата сграда с места за 10 000 зрители се откроява сред другите стадиони в региона с големия си капацитет, форма и размер.

„Въз основа на материалите, открити в района, можем да кажем, че строителството на стадиона е започнало през I в. сл. Хр. и че той е използван до V в. сл. Хр.", каза той.

Археолозите извършват не само разкопки в района, но и реставрационни и консервационни работи, обясни също Ташкъран.

Източник:БТА