Социолог: ПП-ДБ ще понесе негативи заради коалицията си с ГЕРБ-СДС
Секция: Анализи
27 Април 2024 14:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Социолог: ПП-ДБ ще понесе негативи заради коалицията си с ГЕРБ-СДС

/КРОСС/ Данните показват първо сигурно място за ГЕРБ. Дали в кампанията има възможност да се променят нещата до 9 юни - да, има възможност. Това каза социологът Ивелина Славкова в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане" имат много близки резултати, в рамките на статистическата грешка. Изненади ще има при нареждането на тези партии, обясни тя. „А в крайна сметка от тази подредба зависи много и политическият процес след 9 юни, т.е. кой от каква позиция ще бъде в преговорите", поясни Славкова.

Следващите социологически проучвания ще покажат каква ще бъде позицията на „Синя София" и „Солидарна България", допълни тя.

ПП-ДБ трябва да намерят някакво послание към електората си. „Те загубиха два от основните си инструменти. Първият беше „Никога с ГЕРБ". След влизането в коалиция с тях това се поизтърка като инструмент. Хвърля се петно и върху т.нар. морална карта. Те изглеждат неубедително не само от гледна точка на резултати и в крайна сметка влизат и поради това, че те самите успяха да затрият основните си инструменти, с които влияеха върху електората си", обясни Евелина Славкова.

Социологът Ружа Райчева коментира, че ПП-ДБ ще понесе негативи заради коалицията си с ГЕРБ-СДС. „Те все още са прекалено голям фактор и символ на протеста, но този опит се провали с гръм и трясък и наистина Бойко Борисов излиза победител от това. Тези избори са много важни за всички, не само заради пренареждането. Те ще изяснят и ролята на Делян Пеевски. ПП-ДБ ги очакват трудни времена", заяви тя.

ПП-ДБ и ДПС реагират емоционално, а ГЕРБ и ДБ според нея са трезвите партньори в сглобката. „Мисля, че ще има някакъв опит за сглобка между тях след тези избори, но просто няма как да стане, предвид влошаването на диалога и отстраняването на Желязков. Ненужни пиарски ходове се правят в момента за пред избирателите, които имат нужда от нов вид послания", коментира Райчева.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"