Донка Ангъчева - една българска пианистка в сърцето на Европа
Секция: КУЛТУРА
05 Май 2024 19:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Донка Ангъчева - една българска пианистка в сърцето на Европа

/КРОСС/ Тя е българска пианистка, която накара Австрия да започне да отваря по време на пандемията своите замъци за онлайн концерти. Тя е от Пловдив и се казва Донка Ангъчева.

„Целият ми живот е посветен на пианото. Започнах да свиря на 5-годишна възраст. Това беше моята мечта. И още тогава разбрах, че сцената е моят дом". Това сподели тя в предаването „На Фокус".

По думите ѝ нейният вуйчо бил прекрасен самоук акордеонист. „Когато седях в скута му - той ми показваше акордеона. И тогава реших, че искам да се занимавам с музика. Мама реши да ме запише на уроци по акордеон. Но нейна приятелка каза, че може би акордеонът не е точно моят инструмент и по-подходящо за мен би било да съм пианистка", разказа Ангъчева.

„При мен никога не е било бреме да свиря на пиано с часове и да се упражнявам. наслаждавах се на детството си. Израснала съм в пловдивския квартал „Коматево". Там играех с часове с приятелите си навън. Ходех на уроци всеки ден в Пловдив и, за да стигна при учителката си, пътувах по цял час. Пианото беше всичко за мен. И знаех, че когато седна да свиря - ми трябват не повече от 30-минути, за да постигна това, което на някои деца им отнемаше часове", спомня си пианистката.