Валерий Тодоров: Русия няма потенциала да нападне друга държава
Секция: Анализи
20 Май 2024 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валерий Тодоров: Русия няма потенциала да нападне друга държава

/КРОСС/ Възможна или не е победата на Русия в Украйна и ще има ли промяна в геополитически план, и нов световен ред? Темата коментираха журналистът и бивш кореспондент на БНР в Русия Чавдар Стефанов, журналистът и бивш кореспондент на БНТ и БНР в Русия проф. Валерий Тодоров, съпредседателят на "Атлантическия съвет" Момчил Дойчев и Ивайло Иванов, член на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик", в „Здравей, България".

Стефанов посочи, че ядреното въоръжаване е въпрос, който винаги е вълнувал Русия в преговорите със САЩ. Журналистът анализира последните изказвания на президента Румен Радев. Той посочи, че Радев преди време е коментирал, че „Русия ще падне за няколко дни", а ситуацията, свързана с покушението над словашкия премиер „не е такава, каквато я изкарва той".

Тодоров е на мнение, че Русия няма потенциала да нападне друга държава. „Перспективата за по-дълга война в Украйна е очевидна", каза той. Журналистът смята, че след изборите в САЩ не се очаква промяна в политиката на страната спрямо конфликтите в Украйна, Ивицата Газа и Тайван.

„Русия се готви отдавна за разширяване на този конфликт, защото той не е само с Украйна, той е против западната цивилизация и ценности", каза Дойчев. Той е на мнение че няма непобедима империя. Той подчерта, че Западът вече е поставил ултиматум пред Путин в използването на ядрени оръжия в Украйна.

Иванов не смята, че ако Доналд Тръмп се върне на власт ще има голяма промяна в геополитически план. Експертът подчерта, че ако Русия не изглежда победител в очите на Тръмп, той не би заложил на нея като губеща. Иванов е на мнение, че Русия ще продължи да създава хаос в Европа. Той допълни, че ако Русия продължава да унищожава украинската държава, „няма съмнение, че страни членки на НАТО ще бъдат принудени под някаква форма не да участват в преки бойни действия, но да подпомогнат Украйна в организирането на нейната отбрана".