Цветомир Петров: Фандъкова е виновна за затварянето на Симеоновския лифт
Секция: Интервюта
20 Май 2024 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветомир Петров: Фандъкова е виновна за затварянето на Симеоновския лифт

/КРОСС/ „Заслугата за затварянето на Симеоновския лифт до голяма степен е на безхаберието и бездействието на предишното управление. Тук основен виновник е Йорданка Фандъкова. Нека тя да каже защо и как се стигна до тук."

Това каза в предаването „Тази сутрин" председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров във връзка с новината, че Симеоновският лифт официално повече няма да функционира.

По думите му през 2007 година, когато е подготвена продажбата на въжени линии към „Витоша Ски", преди да стане кмет на София, Фандъкова е била част от Столичната общинска агенция по приватизацията.

Цветомир Петров обясни още, че тази агенция е започнала продажбата, изготвила е цялата документация, подписала е договора и е извършила реалната продажба. А договорът изключително много ощетява общината и няма никакви механизми тя да въздейства, за да си върне лифтовете.

От ГЕРБ-СДС обвиниха столичния кмет в бездействие. Той пък заяви, че грешките са от миналото управление
„След това Фандъкова стана кмет. И явно години наред не прави абсолютно никакъв контрол, щом стигаме до момента, в който всичко спира да работи", каза още председателят на СОС.

„Симеоновският лифт не работи от декември месец, а не от вчера. Знаехме, че има проблем с двигателя. Търсим варианти и многопластови решения, които да решават множество проблеми. Проблемът е натрупан от 17 години. Ако лифтът беше общински, нямаше никакъв вариант да се стигне до тук", каза още той.

Петров обясни, че общината води сериозни разговори със собственика на лифта, за да се реши проблемът.

Във връзка с реорганизацията по столичните булеварди „Витоша" и „Патриарх Евтимий" председателят на СОС обясни, че проектът съществува от много години и е влязъл в много стратегически документи за развитието на София.

„Отчитам като слабост липсата на навременна комуникация с гражданите за реорганизирането на движението по бул. „Патриарх Евтимий" и бул. „Витоша". Паркоместата може би са най-големия проблем на реорганизацията. Търсим решения, с които да дадем възможност на хората да паркират", увери Цветомир Петров.