Проф. Миглена Темелкова: Във висшето образование липсва дългосрочна целеположена политика
Секция: Интервюта
20 Май 2024 10:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Миглена Темелкова: Във висшето образование липсва дългосрочна целеположена политика

/КРОСС/ Във висшето образование у нас липсва дългосрочна целеположена политика. Освен това няма приемственост и със смяната на един министър всичко започва отначало. Затова днес протестът на университетите продължава. Това обясни в предаването „Здравей, България" проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите, ректор на ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

„Днес е ден на затворените врати на много от университетите в страната. Затварят врати не толкова заради възнагражденията, а заради политиката, която се води във висшето образование през последните 3 години", заяви проф. Темелкова. „Във висшето образование липсва дългосрочна целеположена политика, която да знае къде иска да отведе българското висше образование. Отдавна липсва и приемственост между министерските екипи. Със смяната на един министър всичко започва отначало. Няма ги приоритетите, които трябва да се постигат. Стратегия има, но тя трябва да бъде материализирана в подходящо законодателство, да има и приемственост в него", заяви още тя.

Тя даде и примери. Според нея трябва политика за връзката между образование и бизнес. „Много е трудно да привлечеш експерти от практиката в реалното обучение. Бюджетите позволяват изплащането на символични възнаграждения, а един експерт, например от IT сектора, работи за близо 10 000 лева месечно. Много е трудно", каза проф. Темелкова.

Тя обясни, че няма връзка между обучението и практиката. „Няма опция университетите да създават съвместни търговски дружества с фирмите, за да затворят цикъла - наука, образование, практика. Няма го стимулът за фирмите", коментира тя.

„Този протест не е за заплати, а за политики, от които зависи висшето образование и бъдещето на нацията", каза тя проф. Темелкова.