Световни детски писатели идват за Софийския международен литературен фестивал
Секция: КУЛТУРА
20 Май 2024 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световни детски писатели идват за Софийския международен литературен фестивал

/КРОСС/ Превеждани на десетки езици и спечелили най-големите награди за детска литература писатели пристигат в България за Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, който тази година ще се проведе от 27 май до 1 юни включително в парка пред НДК заедно с Пролетния панаир на книгата.

Фламандецът Барт Муярт (роден през 1964 г. в Брюж) е носител на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен", най-голямата награда в света за детска литература (50 000 евро). Три пъти е номиниран за наградата „Ханс Кристиан Андерсен" и е спечелил всички призове за детска литература в Белгия и Нидерландия. Автор е на повече от 40 произведения. Негов кръстник е покойният крал на Белгия крал Бодуен и за това се говори в книгата му „Братя".

На 27 май от 14 ч. той ще се срещне с българската публика в шатрата на фестивала пред НДК. Освен вече позната „Братя", сега излязоха още две негови книги - „С голи ръце" и „Всички днес се казват Сори" (изд. „Изида"). „С голи ръце" е историята на две момчета - Вард и Берни. Една новогодишна нощ двамата обикалят ливадите с кучето на Вард, Елмер, когато без да се усетят, се озовават във фермата на саможивия фермер Бетеман. Когато Вард случайно убива патицата на Бетеман, фермерът си отмъщава жестоко и това, което започва като шега, бързо излиза извън контрол.

„Всички днес се казват Сори" отговаря на въпроса какво значи да си трудно дете. Главната героиня все вгорчава живота на другите, но и проумява, че е добре да се опиташ да ги разбереш и пръв да протегнеш ръка.

Финландката Аня Портин ще представи на 29 май от 11 ч. в парка пред НДК романа си „Радио Попов" (изд. „Персей"), отличен като най-добрата детска книга на Финландия за 2020 г. и досега преведен на 25 езика. Това е вълнуваща и хумористична сърдечна история, която напомня за най-обичаните класики на детската литература, като романите на Астрид Линдгрен и Роалд Дал. Главните герои са деца, почти забравени от родителите си. Едно от тях започва тайно нощно радиопредаване, което слушат всички останали забравени деца в града.

Аня Портин е родена през 1971 г., пише за възрастни и за деца. Творчеството ѝ включва романи, детски книги, есета и нехудожествена литература. Детските ѝ книги са адаптирани и като пиеси. Портин е учила в университетите в Хелзинки и в Турку и има магистърска степен по философия и право. Работила е като изследовател, журналист и редактор. Казва, че писането ѝ носи безкрайна радост и прозрения. То е и начин да изследва движенията на човешкия ум и да организира мислите, които прелитат тук и там.

Украинската писателка Анна Багряна, която живее в България, ще представи на 29 май от 14 ч. една мила и зареждаща с хубави мисли книга за деца, които не могат да заспят - „Читотин" (изд. „Персей"). Читотин е този, който пречи на децата да спят. Но не е виновен той, а мислите - те държат хората будни. За едни са приятни и радостни, за други са тъжни и неприятни. Кралицата на нощта бди над всички детски мечти. Когато нощните мисли случайно нахлуят в нечия ясна главичка, кралицата се обръща за помощ към своите верни слуги. Например към Читотин. „Читотин" е носител на специална награда в категорията „Проза за деца" в Международния литературен конкурс „Коронация слова" (2014 г.)