Иновативни медицински и екологични проекти ще се състезават за отличията „За жените в науката“ 2024
Секция: Наука
20 Май 2024 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иновативни медицински и екологични проекти ще се състезават за отличията „За жените в науката“ 2024 Впечатляващи изследвания за борба със сериозни заболявания и опазването на околната среда са сред научните проекти тази година

/КРОСС/  37 български жени учени ще се състезават за националните отличия „За жените в науката" 2024 на ЮНЕСКО и L'Oréal. Тази година кандидатурите в сферата на медицината имат най-голям брой, последвани от фармацевтиката, екологията и устойчивото развитие, химията, информационните технологии и биологията. Сред впечатляващите научни проекти са изследвания за разработка на иновативни методи за диагностика и лечение на сериозни заболявания, създаването на нови лекарства и устойчиви решения за опазване на околната среда и природните ресурси. Крайният срок за кандидатстване бе 30 април 2024 г., като кандидатките можеха да участват единствено с авторска научна идея с потенциално национално или глобално значение.

През есента на 2024 г. на официална церемония ще бъдат обявени лауреатките на програмата, след като кандидатурите бъдат оценени от експертно жури, съставено от водещи научни специалисти. Три дами ще бъдат отличени за научния си потенциал с по 5000 евро всяка, предназначени да подпомогнат и стимулират тяхната изследователска кариера и проекти в България. В глобален план програмата цели да увеличи броя на жените в науката и да постигне полово равенство в тази сфера, като се има предвид, че само 33.3% от учените в света са жени и само 4% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами.

„За жените в науката" е уникална инициатива както за България, така и за света. Вече 14 години, тя е един от водещите научни конкурси в страната и всяка година отличава талантливите жени в науката, които допринасят със своята работа за научния прогрес. Освен финансов стимул за научните таланти у нас, тези отличия заслужено внимание и признание за техния изключителен принос към науката и обществото като цяло. До момента програмата „За жените в науката" е отличила 36 българки с общ награден фонд от 180 000 евро.

Националната програма „За жените в науката" в България се провежда в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България.