Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура, ще пишат по Вариант 1
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Май 2024 12:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура, ще пишат по Вариант 1 Повече от 20 000 ученици от професионални гимназии ще защитават дипломен проект

/КРОСС/ Над 46 000 зрелостници ще пишат по Вариант 1 на втората задължителна матура. Той беше изтеглен в 7:15 ч. в понеделник сутрин в Министерството на образованието и науката от общо два възможни варианта.

По-голямата част от зрелостниците ще положат изпит по профилиращ предмет. Всеки четвърти е избрал това да е английският език.

Над 20 000 ученици от професионални гимназии ще защитават дипломен проект или ще развиват тема от теорията, необходима за придобиване на професионална квалификация. Началото на изпита за всички започна в 8:30 часа. Изтеглената тема, по която ще пишат всички, които са в професионални гимназии, е №10 от общо 18.

Резултатите от двете задължителни матури ще бъдат обявени до 7 юни.

За първи път тази година зрелостниците ще имат право на повторно явяване на матурата наесен, Това няма да промени оценката им в дипломата, но може да им помогне за кандидатстването в университет при по-добър резултат.

От МОН заяви, че няма как да изтекат отговорите. Директори на училища споделиха, че и тази година има закъснели и неявили се ученици.