Трафикът в Нетикс нарасна до над 3 терабита в секунда
Секция: Технологии
20 Май 2024 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трафикът в Нетикс нарасна до над 3 терабита в секунда Дъщерната компания на Нетера е 13-та най-голяма интернет борса в света

/КРОСС/ Трафикът в глобалната платформа за интернет обмен Нетикс (NetIX) надхвърли 3 терабита в секунда (Tbps). Това я превърна в 13-та по големина борса за данни в света. От началото на 2024 г. операторът отбеляза ръст в обмена на данни от цял 1 Tbps, след като присъедини към мрежата си нови големи клиенти, а съществуващите увеличиха капацитетите си.

Бизнесът на Нетикс се повлия благоприятно и от разрастването на компанията-майка Нетера, която откри нова точка на присъствие в Сингапур. Благодарение на това клиентите вече могат директно да достъпват Сингапур от всяка точка на мрежата на Нетера и Нетикс, а местните азиатски компании могат да се възползват от пълния портфейл услуги на двете дружества.

"Горди сме, че влязохме в клуб „3 Tbps" с нашата глобална платформа. Това постижение подчертава нашата ангажираност да предоставяме първокласна свързаност и стойност на нашите членове ", коментира Деан Белев, старши продуктов мениджър „Свързаност и Нетикс" в Нетера.

Освен че се разшири в Азиатско-тихоокеанския регион, от началото на 2024 г. насам Нетера инвестира в нова инфраструктура, подобрения и надстройки на мрежата си. Компанията включи нов маршрут за пренос на данни с капацитет от 100 гигабита (Gb) между Марсилия и Милано, удвои капацитета си между Мадрид и Франкфурт до 200 Gb, а в момента добавя още 200 Gb между Амстердам и Франкфурт.

"Каним мрежите да тестват безплатно нашата глобална платформа за интернет обмен и да изпитат нейните предимства", каза Невен Дилков, основател и изпълнителен директор на Нетера и групата ѝ от компании. "Чрез услугите на Нетикс те могат значително да подобрят производителността си и да спестят съществени разходи".

С присъединяването към престижния "3 Tb клуб" Нетикс продължава да затвърждава позициите си на ключов играч сред световните борси за интернет и услугите за директна свързаност.

За Нетера:

Нетера е независим глобален доставчик на телекомуникационни услуги, носител на наградата на Capacity Global Carrier Awards за „Най-добър доставчик на телеком услуги на едро в Централна и Източна Европа" за 2023 г. Компанията си партнира както с най-големите световни компании, така и с малкия и среден бизнес. Нетера предоставя международна свързаност, дейта център услуги, управлявани мрежови услуги и сигурност от близо 30 години. Компанията притежава и управлява 4 дейта центъра и собствена глобална мрежа с над 220 точки на присъствие в повече от 65 страни.  
 
Общият показател за удовлетвореност на клиентите на Нетера (CSAT) е 88%, което е рекордна стойност за сектора на телекомуникациите, а 71% от клиентите на Нетера биха препоръчали услугите ѝ на свои колеги или бизнес партньори (Net Promoter Score), което поставя компанията в Топ 1% от най-добрите телекоми в света. 
 
Портфолиото от услуги на Нетера включва: 

• Напълно управляван бърз и сигурен интернет достъп с поддръжка 24 * 7, международна свързаност и телекомуникационна инфраструктура 

• Дейта център услуги в 4 собствени центрове за данни, клас Tier III - sdc.bg 
• Управлявани ИТ услуги, сървъри под наем и гъвкави облачни услуги - Neterra.Cloud 
• Защита от DDoS атаки 

• Глобална платформа за обмен на данни  - NetIX.net 

• Сателитни услуги - София и Тракия телепорт 

• IPTV и платформа за разпространение на аудио-видео съдържание - Neterra.TV 

• GPS система за проследяване на превозни средства  - NetFleet.bg 

За NetIX:

Нетикс е глобална платформа за свързаност и обмен на данни от ново поколение. Тя ускорява интернет и свързва създателите на съдържание с потребителите по-бързо, по-изгодно и по-директно от всякога.

Мрежата на Нетикс достига до над 220 глобални центрове за данни в повече от 65 държави по света. Трафикът ѝ достига ежедневни пикове от над 3Tbs. Платформата дава на своите членове директна връзка и достъп до съдържание от над 10 000 мрежи и над 35 платформи за обмен на трафик.

Сред участниците в NetIX са доставчици на интернет, радио- и телевизионни оператори, телекомуникационни оператори и платформи за разпространение на съдържание.