Петдневен национален траур в Иран, Мохамад Мохбер ще ръководи държавата
Секция: СВЯТ
20 Май 2024 13:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петдневен национален траур в Иран, Мохамад Мохбер ще ръководи държавата

/КРОСС/ Върховният лидер на Иран Али Хаменей обяви петдневен национален траур по повод на смъртта на президента Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с вертолет, и потвърди, че първият вицепрезидент Мохамад Мохбер временно ще поеме ръководството на изпълнителната власт на страната, предаде Ройтерс.

Мохбер сега ще разполага с 50 дни, за да организира избори, на които да бъде избран наследник на Раиси.

"Обявявам петдневен национален траур и поднасям съболезнованията си на скъпия ирански народ", се казва в изявление на Хаменей, публикувано от официалната иранска новинарска агенция ИРНА.

"...Мохбер ще ръководи изпълнителната власт и е длъжен да организира, заедно с ръководителите на съдебната и законодателната власт, избори за нов президент в рамките на максимум 50 дни", добавя Хаменей.

Съгласно член 131 от конституцията на Иран комисия, съставена от първия вицепрезидент, председателя на парламента и ръководителя на съдебната власт, трябва да организира вота за нов президент, посочва Ройтерс.

Мохбер, както и Раиси, е смятан за близък сподвижник на Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси. Мохбер е първи вицепрезидент от 2021 г., когато Раиси беше избран за президент.

Иранският президент Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан загинаха в хеликоптерна катастрофа в планински регион в северозападната част на Иран на 19 май.