В Ленинградската АЕЦ успешно преминаха тестовете за получаване на медицинския изотоп самарий-153
Секция: Русия
20 Май 2024 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Ленинградската АЕЦ успешно преминаха тестовете за получаване на медицинския изотоп самарий-153

/КРОСС/ През май Ленинградската АЕЦ, част от „Росатом", добави към портфолиото си изотопа самарий-153, като за получаването му бе успешно тествано облъчване на стартовото вещество. Изработването на опитна партида от изотопа е задължителна процедура преди започване на производството на препарата.

„Днес радиофармацевтичните препарати със самарий-153 се използват за облекчаване на болките при метастази в костите за оказване на палиативна помощ на болните от рак, както и в травматологията при хронични заболявания на опорно-двигателния апарат. Терапията със самарий-153 може да позволи избягването на прием на опиоидни аналгетици и има свойство да блокира прогресирането на костните метастази.

В рамките на действащия проект на „Росатом" след Ленинградската АЕЦ производството на изотопи с медицинско назначение се планира и в Курската и Смоленската АЕЦ. Чрез специализираните си подразделения компанията участва активно в развитието на ядрената медицина - Rosatom Isotope Network осигурява продукти за около 600 предприятия в страната и 170 компании в 50 държави.