Ивелин Първанов: Хората, които се грижат за реакторите в АЕЦ „Белене“ са истински герои
Секция: Коментари
20 Май 2024 17:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ивелин Първанов: Хората, които се грижат за реакторите в АЕЦ „Белене“ са истински герои

/КРОСС/ „Идеен вдъхновител на тези протестни акции е българският народ, който години наред търпя една несправедлrвост и тази несправедливост е на път да се узакони с решение на Народното събрание от миналата година - да се дадат реакторите на АЕЦ „Белене" на Украйна.", каза кандидатът за народен представител Ивелин Първанов на пресконференция в БТА.

В продължение на три дни „Възраждане" спираше украинска делегация, придружавана от американски държавни чиновници и служители на Уестингхаус, да огледат реакторите и оборудването на нашия АЕЦ, които според информация от медиите, правителството на Николай Денков им е обещало безплатно.

„Докато работим по предизборните ни кампании, държавните служители се опитаха да осъществят един антидържавен акт. Но ние бяхме там, заедно с будните граждани от областта. Шест народни представители влязохме в обекта, стигнахме до площадката и с очите си видяхме, че реакторите са там. Хората, които работят там, аз ги наричам последните мохикани, много добре се грижат за реакторите и оборудването. Те са героите, които до ден днешен не се предадоха и вярват, че дори при престъпното управление на политическата върхушка, България има шанс да съществува като суверенна и независима държава.", допълни Първанов.

Той сподели, че информацията, дадена им от техническия персонал, е независимо в какво състояние ще бъдат пуснати реакторите след една, три или пет години, експлоатационната им годност, гаранцията им е 60 години и може да им бъде увеличена експлоатацията с два пъти по 20 години.

„Тези два реактора са национално богатство. Имаме съкровище, което може да работи за българската енергетика 100 години. Цялото оборудване е в перфектно състояние. Ние от „Възраждане" смятаме, че втора атомна централа е шанса на България да си върне загубената индустриална мощ.", каза още Ивелин Първанов.

Докато са били там, народните представители са разбрали, че ДАНС са издали разрешение на чужди граждани за достъп до АЕЦ „Белене", предимно украинци.

„Опитаха се да скрият, че заедно с украинската делегация са влезли евентуално и американци. В Украйна Уестингхаус и Енергоатом работят заедно по съвместни проекти. АЕЦ „Белене" е секретен държавен обект, където влизат чужди експерти със съдействието на българските органи - това е индустриален шпионаж.", каза кандидатът за народен представител Ивелин Първанов.

В заключение той каза, че говорейки със служители на атомната централа, те са изразили мнение, че може би ни очаква огромна престъпна схема за източване на държавния бюджет. Беше лансирана версията, че украинците вземайки за 1.2 млрд. лв. двата реактора ще ги прехвърлят на Уестингхаус и те ще ни ги продадат обратно за 60 млрд. лв. за изграждане на 7 и 8 блок на Козлодуй.

„Дори идеята за подобна машинация трябва да се прекъсне в зародиш".

 

„Възраждане" е с бюлетина №12

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

С уважение,

Екипът на "Възраждане"