4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови
Секция: Църковен календар
26 Май 2024 06:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови

/КРОСС/ По времето на император Максимилиан (305-311 г.) християните били принуждавани да се отркат от вярата си. Началниците на полковете трябвало да привикват служещите и да ги разпитват. Така пред един от т. нар. воеводи се изправил стотник на име Акакий и заявил, че още от дете е християнин и отказал да се поклони на езическите богове. Началникът дълго го убеждавал, но усилията му останали безплодни.

Той наредил да измъчват младия мъж, но и изтезанията не помогнали - Акакий останал непреклонен. Той бил хвърлен в тъмница, а една седмица по-късно, заедно с останалите затворници, бил отведен в град Византион. В тъмницата и по пътя стотникът поучавал тези, които споделяли съдбата му, успокоявал ги и им давал сили, за да издържат на трудностите.

Когато пристигнали във Византион, Акакий бил затворен в отделна килия и бил оставен без храна и вода за няколко дни. Тъй като той като по чудо останал невредим, началникът наредил да го подложат на още по-големи мъчения. Накрая видял, че всичко е напразно и решил да изпрати затворника при тракийския управител Флакин. Управителят го затворил в тъмница, но заради молбите на жена си, която също била християнка, не го подложил на никакви изтезания. Той разбрал, че няма да успее да склони мъжа да се отрече от Бог, затова го осъдил на смърт. Акакий бил посечен с меч през 303 година. Тялото му било погребано от християни.Св. мъченик Георги Софийски Най-нови е един от 9-те софийски светци. Образът му е изписан на общата им икона, както и на икона в столичния храм "Св. Георги Победоносец" Ротонда.

Георги се родил в София от знатни родители българи Иван и Мария. На 25 години той осиротял от баща си. Понеже Момъкът се славел с голяма красота и добродетелност и турците пожелали имат в свойта вяра. Не могли да го подлъжат с лицемерна благост и като насила му сложили чалма и го провъзгласили за мохамеданин. Георги хвърлил чалмата що му натрапили на земята натрапената и я стъпкал. Тогава мюсюлманите го завлекли при кадията, там пак го съблазнявали с висока служба, но той бил твърд във вярата, кадията заповядал да да го режат на ивици по тялото и там да горят със свещи и така тялото на мъченика пламнало, но той не се потурчил. Съдията наредил да го обесят и три дни да виси на бесилницата да видят християните как ще почне да се разлага. Георги умрял от раните си преди да му метнат въжето, но турците и мъртъв го обесили на главната стъгда до пещта за топене на желязо и медна руда.

Това станало на 26 май 1534 година. Майка му и трите дена седяла под бесилката прегърнала краката на мъченика, а от него вместо тлен ухание започнало да се носи и тялото му било свлено след третия ден, опято от Йеремия и погребано в до северната част но външната олтарна стена на църквата "Св. великомъченик Георги Победоносец" - Ротонда. Майката починала на 40-я ден след Георги и била погребана при нозете му. Не са известни мощите на мъченика. Според преданието свети Георги Софийски Най-нови е заловен от турските власти през 1530 г. на място, което сега е точно в двора на Александровската болница при ъгъла на ул. „Св. Георги Софийски" и бул. „Пенчо Славейков".

На лобното място на светеца в двора на Александровска болница е имало голям каменен кръст с уточняващ надпис, който няколко години след 1944, поради опит да бъде унищожен, е прибран от столични свещеници и доднес се съхранява в олтара на храм „Св. Георги Победоносец" на бул. "Св. патр. Евтимий". В момента близо до лобното място на светеца е изграден болничен храм, единственият именуван на светеца. През последната година зачестяват случаите на съобщения от болни хора, които твърдят, че са получили изцерение по застъпничеството на светията. До четиридесестте години на 20-ти век от лобното място на светията до Ротондата на 26 май се е провеждало литийно шествие. Желание за възстановяване на тази практика изрази Знеполският Епископ Йоан на честването на светията на 26 май 2013г в Ротондата.