Хотелиерите по родното Черноморие повишават заплатите с поне 10%
Секция: Туризъм
27 Май 2024 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хотелиерите по родното Черноморие повишават заплатите с поне 10%

/КРОСС/ Хотелиерите по родното Черноморие повишават заплатите с поне 10% в опит да намерят кадри, с които да предоставят добро обслужване на своите гости.

По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 г. България е в челото по ръст на туристи в Европа спрямо 2019 г. - ръст от 39% спрямо първите три месеца на 2019 г. Данните са на Министерството на туризма.

Проблемът с липсата на сезонни работници по Черноморието отново стои на дневен ред. Мениджърите са категорични, че въпреки обещанието консулските служби да работят по-бързо и въпреки увеличените заплати на работниците, проблемът остава и в началото на сезона им се налага да работят с по-малко от необходимия персонал.

Туристическият сезон по Южното Черноморие започна в началото на месец май, когато повечето хотели посрещната първите си гости. По време на великденските празници базите бяха с почти 100% заетост и това дава надежда на хотелиерите за един добър сезон.

За да задържат обучените кадри, повечето хотелиери плащат заплати и извън сезона, а за новите работници по морето се предлагат възнаграждения, по-високи от миналия сезон.

„Средното увеличение на заплащането спрямо миналата година е от порядъка на около 10%, с известни разлики, в зависимост от позициите, от които изпитваме по-голям недостиг и за които се намират по-трудно кандидати", казва мениджърът Христо Караилиев.

За да обезпечат качествено обслужване на туристите си, хотелиерите търсят служители от трети страни. Въпреки приетите промени в Закона за чужденците обаче, все още процедурите по издаването на визи са бавни.

Повечето големи хотели очакват служители, защото само след седмици базите им ще бъдат изцяло заети. И ако сега могат да компенсират липсата на кадри с допълнително работно време, тогава това няма да бъде възможно.

От бизнеса смятат, че трябва да има промени в законодателството, които да помагат на младите българи, които учат в профилирани гимназии и имат желание да работят в туризма, да се реализират.