Проф. Георги Попов: Лаймската болест е по-тежка пандемия от COVID
Секция: Здраве
28 Май 2024 06:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Георги Попов: Лаймската болест е по-тежка пандемия от COVID

/КРОСС/ Лаймската болест е по-тежка пандемия от COVID. Около 80% от невропсихичните заболявания при децата се дължат на кърлежопредавани болести. Това каза снощи проф. Георги Попов - завеждащ инфекциозна клиника, в предаването „Денят на живо" по NOVA NEWS.

Лаймската болест е циклично заболяване, което се разпространява първо в пролетно-летните месеци от април до юни. През горещите месеци от годината кърлежите не са активни и не хапят. След това има още един пик през септември и октомври. Това се дължи на характерния цикъл на развитие на кърлежите, които преминават през четири фази. Хапят нимфите най-вече, понякога и по-възрастните форми", обясни специалистът.

Кърлежите са особено опасни за малките деца, защото могат да предизвикват тежки увреждания, включително невропсихически. Заболявания като депресия, аутизъм, включително биполярни разстройства, както и склонност към самоубийство при децата се дължат на кърлежопреносими заболявания.

25% от случаите на лаймска болест е при децата и тийнейджърите от 5 до 19-годишна възраст.

Той препоръча родителите да бъдат особено внимателни и да преглеждат децата след всяко излизане сред природата. Характерният червен обрив след ухапване е сигурен признак за зараза, заяви проф. Попов.

Коронавирусът отстъпва. От март у нас няма регистрирани болни, допълни инфекционистът. Новите варианти, които вече циркулират в САЩ и в Западна Европа, едва ли ще предизвикат сериозна вълна на заболели, допълни проф. Попов.