Зам.-министър Самандов: Каскадата „Белмекен-Сестримо-Момина клисура“ е ключова за баланса на електроенергийната система
Секция: ИКОНОМИКА
28 Май 2024 15:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Самандов: Каскадата „Белмекен-Сестримо-Момина клисура“ е ключова за баланса на електроенергийната система

/КРОСС/ „Гъвкавостта на хидроенергийните мощности позволява успешно балансиране на електроенергийната система не само у нас, но и в региона, което прави каскадата „Белмекен-Сестримо-Момина клисура" ключов компонент за българската енергетика." Това каза заместник-министърът на енергетиката Георги Самандов на церемония във ВЕЦ „Сестримо" по повод завършване рехабилитацията на централата, с което приключи успешно модернизацията на цялата каскада „Белмекен-Сестримо-Момина клисура". В церемонията се включиха също министърът на околната среда и водите Петър Димитров, зам.-посланикът на Чехия Петър Вавра , експерти и др.

Каскадата е най-голямата в България, сравнима с мощността на един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй". При помпения режим се използва един и същ воден ресурс, което превръща ПАВЕЦ в естествени батерии за зелена енергия. „В момента над 70% от консумираната електроенергия в страната е от нисковъглеродни източници", припомни енергийният заместник-министър.

ВЕЦ „Сестримо" е второто стъпало в комплекса и третата най-голяма производствена мощност в системата на НЕК. Средногодишното й производство на електроенергия е малко над 290 GWh. Произведеното количество от пуска й до днес е близо 12 млрд. КWh, като централата е работила общо около 168 хил. часа - или близо 20 години без прекъсване. В ПАВЕЦ „Белмекен", първото стъпало от каскадата, са инсталирани два генератора в помпен режим, които могат да бъдат активирани при излишък на електроенергия в системата.

В изказването си по време на церемонията заместник-министър Самандов припомни, че модернизацията е част от проекта за рехабилитация на съоръжения от хидроенергийната система, съфинансиран с безвъзмездни средства от администрирания от ЕБВР „Международен фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на блокове от АЕЦ Козлодуй" (KIDSF) и собствени средства на НЕК. KIDSF се финансира от Европейския съюз и страните-донори Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Нидерландия, Испания, Швейцария и Великобритания. Стойността на рехабилитацията на ВЕЦ „Сестримо" е малко над 4.4 млн. евро.

България има огромен хидроелектрически потенциал, допълни още заместник-министърът на енергетиката. По неговите думи, пълноценното използване на този потенциал ще се отрази благоприятно върху сигурността на системата.

Каскада „Белмекен-Сестримо-Момина клисура" е с обща инсталирана мощност от 735 MW в генераторен и 104 MW в помпен режим. Хидроенергията позволява бърза реакция при амплитудите в производството на ВЕИ, освен това тя е изцяло местен източник на възобновяема енергия - много важен елемент за енергийната независимост. Общата стойност на проекта за рехабилитация на каскадата е около 20 млн. евро. Тя е изпълнена по договор между НЕК ЕАД и консорциум KONČAR KET - ČKD BLANSKO - RUDIS от 2018 г.