Охлювите все повече навлизат и на българския пазар като специалитет
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Май 2024 16:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Охлювите все повече навлизат и на българския пазар като специалитет

/КРОСС/ Охлювът се превръща в традиционно френско ястие, но се оказва, че все повече навлиза и на българския пазар като специалитет.

Вече 7 години Валери се занимава с охлюварство и се грижи за близо 600 000 на сезон. А разликата между дивия охлюв в гората и този във фермата е предимно в качеството.

„Разликата между дивия охлюв и този, който ние отглеждаме е близо 7 пъти по-висока изкупна цена. Това е за сметка на по-добрите свойства на месото и слузта, която се използва в медицината и козметиката", казва фермерът на охлюви Валери Палачоров.

„Спряхме се на този бизнес, защото е нестандартен, малко рядък и същевременно продукцията, която произвеждаме има няколко аспекта - първо кулинарният аспект, след това козметиката и не на последно място медицината", допълва той.

Фермата му се намира в село край Стара Загора и ги отглежда от яйца до готови за преработка охлюви. Бизнесът е сезонен - от април до октомври.

„Всичко тръгва от яйцето, рано напролет ние ги пускаме, те снасят яйца в едни специално саксийки, отделяме яйцата и след две седмици близо се излюпват малките охлювчета. След това ги пускаме на партиди в полетата и върви един 100-дневен процес на угояване, докато те станат годни за събиране", разказва фермерът на охлюви Валери Палачоров.

„Слънцето най-много мори охлювите, затова така се отглеждат. Всяка вечер ние пускаме оросяване, за да имитира дъжд, за да излязат да ядат и за да навлажним почвата. Самички излизат по скарите, ядат си фуража и като се наядат пак се прибират под скарите да си почиват", допълва Валери.

Един охлюв снася между 150 и 200 яйца наведнъж и така от 1 декар излизат между два тона и половина и три живи охлюви. Когато достигнат своята зрялост, се изпращат за преработка в Гърция.

„Изнасяме по-голяма част от продукцията в чужбина като живи охлюви, а една част я връщаме обратно в България като краен продукт охлюви по бургундски, който продаваме по магазините и заведенията", допълва фермерът.

По думите му в последно време има засилен интерес.

„Аз виждам перспектива, затова се занимаваме. След като се преработи охлювът, месото може да се запази 4-5 години. Лошото е, че в този бизнес, нямаме никаква подкрепа от държавата, никаква субсидия няма за нас, които гледаме охлюви", споделя Валери Палачоров.

Преработеният продукт влиза в българските супермаркети и ресторанти, а ползите от тяхната консумация са големи.

„Много полезен, намира няколко приложения за стомаха, за ставите много добри приложения. Все по-често се използва и при онкологични заболявания за следоперативно лечение", посочва фермерът на охлюви.