Българите във Виена пяха с Марио Николов „Хубава си, моя горо“ на Галаконцерта в Музикферайн
Секция: КУЛТУРА
28 Май 2024 20:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите във Виена пяха с Марио Николов „Хубава си, моя горо“ на Галаконцерта в Музикферайн

/КРОСС/ На 25 май в зала „Брамс" на световноизвестната Музикферайн, звезди на българската и австрийската музикална сцена обединиха таланта си и изградиха впечатляващ културен мост между двете страни, доказвайки за пореден път, че изкуството е най-красивият и емоционален език, за който не съществуват граници.

Галаконцертът на българската музика и култура бе организиран по великолепен начин от пианистката Донка Ангъчева в партньорство с цигуларката Лидия Байч. „Отдавна искам да покажа и разкажа на австрийската публика за България и нейната история и култура. Мисля, че най-българският празник - 24 май е чудесен повод за това" споделя Донка Ангъчева, Това бе поредният проект от инициативата ѝ „Изкуството продължава да живее" и имаше своята благотворителна мисия в подкрепа на фондация „Заедно в час" и достъпа до образование на всяко българско дете.

Публиката в Музикферайн се наслади на изпълнения на оперните певци Андреас Шагер (тенор), Гюнтер Гройсбьок (бас) и Марио Николов (тенор), музикантите от Софийската, и Виенската филхармония: Вълчан Вълчанов, Даниела Иванова, Себастиан Бру. Сред изпълнителите бяха Недялко Недялков (кавал), виолончелистаката Теодора Митова, Шантал Рамона вайт (флейта) и разбира се Донка Ангъчева и Лидия Байч, поп певците Владимир Ампов-Графа, Мария Илиева и Цезар Симпсън.

Емоционален и много красив бе моментът, когато българите в публиката запяха „Хубава си, моя горо" заедно с тенора Марио Николов, само няколко акорда след началото. „Огромно удоволствие бе да изпълня тази красива българска песен, превърнала се в химн на духовността, в нов, специално създаден аранжимент от композитора Георги Андреев, заедно с брилянтната пианистка Донка Ангъчева и прекрасните музиканти от Vienna Art Nouveau Orchestra, под диригентската палка на Росен Гергов, в сърцето на Виена." сподели именитият ни тенор. Сърдечните аплодисменти, с които пълната зала дари изпълнителите не стихваха дълго след края на вълнуващата музикална вечер.

Галаконцертът бе под патронажа на Н.Пр.Десислава Найденова-Господинова, посланик на България в Австрия, а сред официалните гости бе външният министър на Австрия Александър Шаленберг, който не скри възхищението си от събитието в зала „Брамс" на Музикферайн.