Румен Гълъбинов: Понижаващата се инфлация прави пътя ни към еврозоната по-бърз и по-сигурен
Секция: Анализи
29 Май 2024 06:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Гълъбинов: Понижаващата се инфлация прави пътя ни към еврозоната по-бърз и по-сигурен

/КРОСС/ Понижаващата се инфлация прави пътя ни към еврозоната по-бърз и по-сигурен. Ние вече сме под средната за еврозоната инфлация на годишна база. Това каза снощи икономистът Румен Гълъбинов в предаването „Лице в лице" по бТВ.

Страната ни все още не изпълнява Маастрихтските критерии за инфлацията за влизане в еврозоната. „Той представлява трите държави с най-ниска инфлация плюс 1,5%. Ние сме на 0,4% разлика, все още по-високо. Надявам се, че през следващите месеци инфлацията в България ще продължи да спада", заяви икономистът.

В следващите седмици се очаква конвергентен доклад. „Ако този доклад хване едни периоди, които са малко по-назад, то тогава той ще отчете, че ние сме по-високо. Обаче можем да поискаме втори конвергентен доклад", обясни още икономистът.

От гледна точка на макроикономическите критерии ние имаме предимство, отбеляза Гълъбинов. „Нас ни улеснява валутният борд, фиксирания курс към лева, лихвените проценти, които са стабилни, бюджетния ни дефицит. Ще изпълним и критерия за инфлацията. Икономически и финансово имаме готовност за влизане в еврозоната, но трябва да се проведе една много по-голяма кампания - информационна за гражданите и фирмите", смята той.

Влизането ни в еврозоната ще донесе много ползи за обществото, категоричен бе Гълъбинов. „Намалява транзакционните разходи. За хората, това е една друга координатна система в техните парични взаимоотношения, защото еврото е валута на близо 400 млн. европейци, които я използват под един или друг начин. Тук от голямо значение е политиката по доходите да продължи, тоест хората да се убедени, че няма да обеднеем, когато влезем в еврозоната. В Хърватия също имаше такива опасения, обаче не стана", обясни икономистът.

По думите му БНБ и Министерство на финансите си вършат добре работата в подготвителния период.

БНБ регулира политиката на лихвените проценти в България. Регулирането е в посока постепенно покачване на лихвите, защото в еврозоната лихвите вече се качиха - те са на двойно по-високи нива, отколкото в България. лихвеният процент на ЕЦБ се покачваше в продължение на повече от година и половина и там все още не е започнала политика на намаление. Така че и българските лихви по лева, докато влезем в еврозоната, ще се повишават лека-полека. Това е даденост, то не зависи дали ще влезем сега, или няма да влезем. Така се бори инфлацията, това е една от ползите на повишените лихви", обясни Гълъбинов.