САЩ: Не подкрепяме използването на американско оръжие от Украйна в Русия
Секция: СВЯТ
29 Май 2024 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ: Не подкрепяме използването на американско оръжие от Украйна в Русия Не искаме ситуацията да ескалира под каквато и да е форма, казват от Белия дом

/КРОСС/ Съединените щати не насърчават използването от Украйна на американски оръжия, за нанасяне на удари в Русия. Това изявление от Белия дом дойде часове след като Владимир Путин предупреди Запада, че използване на западни оръжия за нанасяне на удари дълбоко в Русия може да доведе до глобален конфликт.

Позицията на Вашингтон е в разрез със сигналите от Париж и Берлин. Лидерите на Франция и Германия заявиха, че на Украйна трябва да бъде разрешено да нанася удари по военни обекти в Русия, от които се изстрелват ракети по украинска територията.

„Наясно сме с интереса, който президентът Зеленски изрази в това отношение. На този етап няма промяна в нашата политика. Ние не насърчаваме и не даваме възможност за използване на оръжия, доставени от Съединените щати, за нанасяне на удари на територията на Русия", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.