Westinghouse достави първите касети със свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000 в България
Секция: ИКОНОМИКА
29 Май 2024 17:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Westinghouse достави първите касети със свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000 в България Новото гориво ще гарантира диверсификация на доставките в Козлодуй

/КРОСС/ През месец април Westinghouse Electric Company достави първите горивни касети за реактори тип ВВЕР-1000 в АЕЦ „Козлодуй", отбелязвайки ключов момент в диверсификацията на доставките на ядрено гориво в България. Зареждането на новото гориво в пети блок на АЕЦ „Козлодуй" беше отбелязано днес на официално събитие, на което присъстваха министър-председателят на Република България Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

Westinghouse и АЕЦ „Козлодуй" подписаха 10-годишен договор за доставка на ядрено гориво през декември 2022 г. Пети блок на АЕЦ „Козлодуй" ще използва ядрено гориво тип RWFA за реактори ВВЕР-1000, за което има над десетгодишен реален експлоатационен опит с много високи експлоатационни показатели на безопасност в няколко украински атомни централи. Първата доставка се извършва след задълбочен и детайлен процес по лицензиране на ядреното гориво - резултат от съвместните усилия на АЕЦ „Козлодуй" и Westinghouse, подкрепени от българската инженерингова компания ЕНПРО Консулт, която извърши част от анализите на безопасността и други дейности, свързани с лицензиране на ядреното гориво.

„Развълнувани сме, че постигнахме диверсификация на доставките на ядрено гориво за 5 блок", каза Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй". „Това е ключов елемент от нашата стратегия, тъй като се стремим да поддържаме високата производителност на нашата централа и да осигурим безопасна, надеждна и достъпна енергия за България и региона."

„АЕЦ „Козлодуй" празнува своята 50-а годишнина през 2024 г. и за нас е удоволствие да допринесем за диверсификацията на доставките на ядрено гориво за този наш ценен клиент с това първо зареждане", каза Тарик Чохо, президент на отдел „Ядрено гориво" в Westinghouse. „Очакваме с нетърпение да надградим дългосрочното ни партньорство с АЕЦ „Козлодуй", като постигаме значителен напредък и относно възможността да изградим два нови енергоблока с технологията AP1000® на Westinghouse на тази площадка."

АЕЦ „Козлодуй" е единствената ядрена централа в България. Пети и шести енергоблок са с обща инсталирана мощност от 2GW и доставят приблизително една трета от електроенергията в страната. Тези блокове са модернизирани с цел удължаване на експлоатационния им живот с 30 години всеки.

Westinghouse е водещ доставчик на ядрено гориво, осигуряващ уникално диверсифицирано портфолио в индустрията за различни типове ядрени реактори, включително PWR, BWR, AGR и VVER. Чрез своите производствени съоръжения от световна класа в Швеция, Обединеното кралство и САЩ, Westinghouse се фокусира върху предоставянето на иновативни горивни технологии, за да отговори на нуждите на своите клиенти за по-ниски разходи за горивен цикъл, повишена оперативна гъвкавост и ефективност, разнообразие от доставки и устойчиви на аварии продукти. Повече информация по темата е достъпна тук: Westinghouse Nuclear > Nuclear Fuel