Георги Милков: Връщането на тленните останки на царя у нас е възстановяване на една историческа справедливост
Секция: Коментари
30 Май 2024 06:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Милков: Връщането на тленните останки на царя у нас е възстановяване на една историческа справедливост

/КРОСС/ 106 години, след като цар Фердинанд напусна България и 76 след кончината му в Кобург, тленните му останки се върнаха. Това трябваше да се случи не заради цар Фердинанд, а заради нас, българите, и заради това, което наричаме наша държава. Това каза снощи журналистът Георги Милков в предаването „Лице в лице" по бТВ.

Той отбеляза, че Фердинанд е най-дълго управлявалият владетел на Третото българско царство, човекът, построил съвременна България, и човекът, на който дължим Независимостта на България от 1908 г.

По думите му връщането на тленните останки на царя у нас е възстановяване на една историческа справедливост.

„Това е нашата история. Ние самите трябва да се поучим от собствената си история. Отговорни сме да научим младите и тези, които имат желание да прочетат обективно историческите извори", обясни журналистът.

Той заяви, че на поклонението в двореца „Врана" е имало много млади хора. „Нашето поколение и това преди нас ще си отидат, но бъдещето е на тези млади хора. Важно е каква история ще им бъде преподадена и те да имат гордост и достойнство като българи, а не да бъдат смачкани нихилистични и пропагандни клишета, с които нашето поколение и това на нашите бащи и дядовци израстват", подчерта Георги Милков.

Милков коментира и конфликта в Близкия изток. Според него е невъзможно съществуването на две държави. „Няма къде да има две държави. Това е идеята за държавата Палестина. Ние сме я признали още през 80-те години. Тази част, където е Палестинската автономна власт, това е територия, която става все по-малка за палестинците заради увеличаващите се заселнички селища. Това става въпреки всички международни споразумение, въпреки поети ангажименти".