Сергей Лавров: Китай може да организира мирна конференция, в която да участват Русия и Украйна
Секция: Русия
30 Май 2024 08:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сергей Лавров: Китай може да организира мирна конференция, в която да участват Русия и Украйна

/КРОСС/ Китай може да организира мирна конференция, в която да участват Русия и Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Той отбеляза, че подобен ход ще бъде продължение на усилията на Пекин за разрешаване на украинската криза.

Ние споделяме позицията на Китай, че на първо място трябва да се обърне внимание на причините за конфликта и че трябва да се защитят законните интереси на всички страни, с последващи споразумения, основани на принципа на еднаква и неделима сигурност, посочи Лавров. Трябва да подчертая, че това предполага зачитане на реалностите на място, които отразяват волята на хората, живеещи там, допълни той.

Русия многократно е призовавала за преговори с предварително условие Киев и Западът да признаят нейните териториални придобивки в Украйна. Киев отхвърли тези предложения.

Лавров критикува Съединените щати за помощта на Украйна. По думите му Вашингтон е станал съучастник в престъпленията на киевския режим.

Припомняме, че Швейцария организира мирна конференция за Украйна, която ще се проведе в средата на месец юни. На нея обаче не е поканена Русия.