Започва среща на външните министри на страните от НАТО в Прага
Секция: СВЯТ
30 Май 2024 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва среща на външните министри на страните от НАТО в Прага

/КРОСС/ В Прага започва двудневна среща на външните министри на страните от НАТО, на която ще бъде обсъдена координацията на военната помощ за Украйна, предаде ДПА. Очаква се да бъдат обсъдени различни варианти за предоставяне на Киев на оръжия и боеприпаси, в частност - на системи за противовъздушна отбрана. Обсъжданията ще бъдат проведени на фона на продължаващата руска офанзива в украинската Харковска област, отбелязва "Франс прес".

В западните столици тече дебат дали да бъде дадено разрешение на Киев да обстрелва територията на Русия с оръжия, доставени от Запада. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се изказа в подкрепа на тази идея, но няколко страни от Алианса, сред които Съединените щати, изразиха резервите си, като се позоваха на опасения, свързани с риск от директен сблъсък с Москва.

Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник в Берлин, че на Киев трябва да бъде дадено разрешение да неутрализира военните бази, от които Русия обстрелва територията на Украйна. "Трябва да го кажем ясно - Украйна е атакувана и може да се защитава", каза германският канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция с Макрон.

Въпреки това Шолц не е вдигнал изрично забраната за използване на германски оръжия за нанасяне на удари по територията на Русия, отбелязва "Франс прес".

Източник: БТА