Д-р Емил Начев: Изследване на хормоните на щитовидната жлеза е задължително за бременни над 30 г.
Секция: Здраве
30 Май 2024 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Емил Начев: Изследване на хормоните на щитовидната жлеза е задължително за бременни над 30 г.

/КРОСС/ Изследване на хормоните на щитовидната жлеза е задължително за бременни над 30-годишна възраст и за жени, които имат трудности със забременяването. Това каза за БТА д-р Емил Начев, директор на медицинския център към Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев".

По думите му майките, които имат заболяване на щитовидната жлеза, задължително трябва да заведат дъщерите си на ендокринолог, след като навършат 10-годишна възраст. Мъжете, засегнати от болести на щитовидната жлеза, са четири пъти по-малко от засегнатите жени, каза още лекарят.

В периода 25-31 май се отбелязва Международната седмица за осведоменост за заболяванията на щитовидната жлеза.

Заболяванията на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза са много, като те може да протичат с нарушение или без нарушение на функцията на жлезата. Намалената функция на щитовидната жлеза може да се дължи на две основни групи причини, като първата и най-честа е вследствие на нарушение на производството на хормони от самата щитовидна жлеза - първичен хипотиреоидизъм. Причините за него са много, но най-честата е автоимунна, добави той. За хипотиреоидизъм причина могат да бъдат и вродени състояния, не добро развитие на щитовидната жлеза, претърпяна операция, лъчелечение и др. Лечението е лесно, но има критерии, които трябва да се спазват, за да започне терапията. По думите на д-р Начев лечението трябва да е съобразено с възрастта и състоянието на пациента, както и дали се планира бременност. Другата голяма причина, която леко се пропуска, е вторичният хипотиреоидизъм - при заболяване на хипофизната жлеза, от която се произвежда хормонът, стимулиращ щитовидната жлеза да работи.

Повишеното производство на хормони се нарича хипертиреоидизъм, но първо трябва да се спрем върху тиреотоксикоза, което е състояние, при което има високи нива на тиреоидни хормони в кръвта, каза още д-р Начев. Тиреотоксикозата може да се дължи на повишено производство на хормони, но има и други състояния, които могат да доведат до високи нива на тиреоидни хормони, без да е повишено производството. При високо ниво на тиреоидни хормони, трябва да се разграничи каква е причината, защото лечението и контролът на болестта са различни, добави д-р Начев.

Освен заради автоимунни заболявания, работата на щитовидната жлеза може да се промени и поради вирусно заболяване, следродов тиреоидит, нодозна струма.

Възли в щитовидната жлеза

За появата на възли в щитовидната жлеза има множество фактори, но най-често е заради мутация, която довежда до образуване на възли. По отношение на нодозната струма за нас е по-важно да поставим диагнозата и да се вземе решение какъв ще бъде подходът за лечение - оперативен или само с медикаменти.
Не бих казал, че промяната в начина на живот може да предотврати появата на възли, каза още д-р Начев. По думите му е много важно да се спазва йодната профилактика, което означава да се консумира йодирана сол, каквато се продава в магазините ни. България е в условията на йоден дефицит по принцип и преди години, след въвеждането на йодната профилактика, цяла група заболявания изчезна или се намали честотата им, посочи той.

Бременни и щитовидна жлеза

Още преди забременяването трябва да се уточни дали жената има проблем с щитовидната жлеза. На задължително изследване на тиреоидната функция подлежат бременни, които са над 30-годишна възраст и жените, които имат трудности със забременяването, подчерта лекарят. Ако се установи нарушена тиреоидна функция, задължително трябва да се извършат допълнителни изследвания.

Унаследяване

Има унаследяване на заболяванията на щитовидната жлеза, особено по отношение на автоимунните заболявания, каза още д-р Начев. По думите му има и външни фактори, които биха провокирали появата на заболявания на щитовидната жлеза, но без унаследяване, те не биха се развили. При възлите на щитовидната има соматични мутации, които не са наследствени, но има и наследствени форми, които биха могли да се предават на поколението.

Епидемия от болест на Хашимото?

Броят на жените, засегнати от болест на Хашимото, не е по-голям в последните години, каза още д-р Начев и добави, че повечето открити случаи се дължат на подобрената диагностика. Честотата на болест на Хашимото сред жените в България е 24% - 30%, а още около 5%-6% са засегнати от базедова болест. При мъжете честотата на ендокринните заболявания е около четири пъти по-малка в сравнение с честотата сред жените, посочи още той.

Ако майката страда от болест на Хашимото, след навършване на 10-годишна възраст на дъщерите ѝ, състоянието им задължително трябва да се проследи от лекар, независимо дали майката е била болна преди бременността си, или болестта се е появила по време на бременността. Хормоните на щитовидната жлеза по време на бременност са много важни за развитието на интелекта на плода.
Нивата на тези хормони задължително се проследяват при бременните, тъй като е възможно промяната в нивата им да предизвика аборт, каза още д-р Начев.

Наднормено тегло, диабет, стрес и щитовидна жлеза

Наднорменото тегло, диабетът, стресът и заболяванията на щитовидната жлеза са свързани. Наднорменото тегло е свързано с хипотиреоидизъм. Захарният диабет тип 2 обикновено не се свързва пряко с автоимунните заболявания, но диабет тип 1, който е автоимунно заболяване, се свързва с автоимунно тиреоидно заболяване. Диабет тип 1 се среща основно сред деца, но се проявява и при възрастни хора.

Стресът влияе много негативно върху щитовидната жлеза, като той може и да е отключващ фактор за изява на такъв тип заболявания. Ако нивото на стреса се намали, не означава, че болестта на щитовидната жлеза ще изчезне.

Щитовидна жлеза и сърцебиене

При тиреотоксикозата сърцебиенето е една от основните ѝ клинични изяви. Може да стане грешка в диагностицирането, но опитните кардиолози, когато имат съмнение, изпращат пациентите при нас.

Парадоксът е, че тези пациенти първо попадат в клиниките или отделенията по кардиология, а после при нас, добави той. По думите му е много важно да се знае, че кардиолозите използват един медикамент, който може да предизвика много сериозни нарушения в щитовидната жлеза, особено ако пациентът има предиспозиция към заболяване на щитовидната жлеза.

Функцията на щитовидната жлеза се проследява само чрез изследвания на хормоните, чрез ехография, понякога и чрез сцинтиграфия, каза още д-р Начев.