Йоаким Каламарис: Почивките в Гърция поскъпват, но България няма да спечели от това
Секция: Интервюта
30 Май 2024 11:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йоаким Каламарис: Почивките в Гърция поскъпват, но България няма да спечели от това

/КРОСС/ Почивките в Гърция за настоящия летен сезон ще са значително по-скъпи от миналата година. Ще спаси ли това летния сезон в България и къде ще предпочетат да почиват българите? Отговорите на тези въпроси търсим в Студио Actualno с икономиста и университетски преподавател Йоаким Каламарис. Той започна анализа си с думите, че скокът на цените няма да е повече от 10-15%. Според него, ако няма синергия между България и Гърция, конкуренцията ще се засили още повече и ще спечели третият играч - Турция.

"Ние пропускаме моментите за сближаване между двете държави с общи туристически пакети", категоричен бе Каламарис. По думите му цените за all inclusive тук и в южната ни съседка са съпоставими, разлика обаче има при обикновените и тя идва най-вече от цената на храната по българското Черноморие. По думите му се очаква сериозен наплив на българи, които обаче ще почиват не в Гърция, а в Турция. "Това е вече традиционна дестинация за българина, защото това е туризъм на конвейер, индустриален туризъм, но е много икономично. Този наплив няма да можем да го задържим в България", прогнозира експертът.

"Има една огромна липса в България - национална стратегия за туризма. Нея я няма. Една такава стратегия не е в пределите на една олигархичната система", заяви той и изрази надежда, че туризмът в България ще пребъде. "От управленска гледна точка тук има голяма липса за задвижването на икономиката и обновяването на модела за развитие. Гърция не е чудо на чудесата, но има огромни приходи. Годишно приходите от туризъм там ще надвишава от 50 до 70 милиона посещаемост. В България ние нямаме поставена цел. Нужни са външни специалисти, видяхме как Норвегия развива свой модел на туризъм.

Вижте повече: https://www.actualno.com/interview/pochivkata-v-gyrcija-poskypva-no-bylgarija-njama-da-specheli-ot-tova-govori-joakim-kalamaris-video-news_2231574.html 

Източник: Actualno.com