Равносметката след изборите - анализ на социолозите Боряна Димитрова и Първан Симеонов
Секция: Анализи
10 Юни 2024 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Равносметката след изборите - анализ на социолозите Боряна Димитрова и Първан Симеонов

/КРОСС/ Първото нещо, върху което ми се иска да акцентирам е отливът на избиратели от предходните избори. Наблюдаваме ниска избирателна активност и в Европа, но тук, у нас, гласуваме и за национален парламент, което предполага някаква мобилизация, която не се случи. Второто е, че всички партии, включително и победителят, губят избиратели. Това заяви Боряна Димитрова - социолог „Алфа Рисърч" в БНТ "Денят започва".

Третото е, че постоянните конфликти и непрекъснатите нападки между доскорошните коалиционни партньори отклони битката и активизацията в периферията. Виждаме активизация на много по-радикални партии. Това вече не е вот за или против някоя от водещите партии, а може да се разчита като вот за или против политическото статукво. Политическите сили имат да извлекат много важни уроци от този вот, обясни още Боряна Димитрова.

Според Първан Симеонов - социолог „Галъп Интернешънъл" ниската избирателна активност е защото "хората са уморени и няма някой нов играч, който да ги увлече". Именно такъв играч, който може да увлече избирателите е фактор за известно повишение на активността, заяви Първан Симеонов.

Боряна Димитрова смята, че технологичните проблеми в изборния процес поставят под въпрос дали правилно ще бъде отчетен гласът на избирателите.