ЦИК: На 16 юни ще бъдат обявени имената на 240-те депутати в 50-ото Народно събрание
Секция: ПОЛИТИКА
10 Юни 2024 14:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЦИК: На 16 юни ще бъдат обявени имената на 240-те депутати в 50-ото Народно събрание

/КРОСС/ Изборният ден протече нормално, спокойно. Независимо от постъпилите сигнали и жалби, смятаме, че комисиите осигуриха възможност на всички български граждани, които желаят да гласуват, да упражнят гласа си. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

По думите ѝ окончателният брой машини, с които не е гласувано във вчерашния ден, са 148. "134 от тях са в страната, а 14 са извън страната", обясни Матева.

"В ЦИК окончателно във вчерашния ден са обработени 106 жалби и сигнали. Те най-вече касаеха гласуването на избирателите и гласуването с машини, които отпечатват бюлетини, от които не се установява начина на гласуване", допълни тя.

Матева съобщи, че избирателната активност към 20:00 часа ще бъде обявена на нашата интернет страница, когато бъдат обработени протоколите на СИК на 100%. "Към 14:00 часа са обработени 85.14% от протоколите. Към този час вече всички СИК извън страната са приети в ЦИК. Данните извън страната са обработени на 100%", обясни говорителят на ЦИК.

Тя напомни, че на 12 юни трябва да бъдат обявени резултатите от гласуването за членове на Европейския парламент, на 13 юни ще бъдат обявени получените гласове и разпределението на мандатите за народните представители за българския парламент, на 14 юни ще бъдат обявени имената на 17-те членове на ЕП и на 16 юни - имената на 240 български депутати.