Редовен или програмен кабинет: Какви са опциите пред победителите от изборите
Секция: Анализи
11 Юни 2024 10:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Редовен или програмен кабинет: Какви са опциите пред победителите от изборите Анализ на резултатите и възможните развръзки направиха в студиото на NOVA „Здравей, България” журналистът от OFFNews Ружа Райчева, политическият анализатор Веселин Стойнев и политологът Румяна Коларова

/КРОСС/ Пред какви опции са изправени победителите от изборите 2 в 1? Анализ на резултатите и възможните развръзки направиха в студиото на NOVA „Здравей, България" журналистът от OFFNews Ружа Райчева, политическият анализатор Веселин Стойнев и политологът Румяна Коларова.

Според Ружа Райчева е възможно ГЕРБ-СДС и ДПС да се изкушат да направят правителство заедно, но това би довело до негативна обществена реакция. Досега сглобката беше поносим вариант заради присъствието на ПП-ДБ в нея, смята журналистът. Дори в бъдеща коалиция да влезе и ИТН, промяна в обществената нагласа няма да има, допълни тя.

На тези избори всички са губещи, дори победителят. ГЕРБ загуби 21% от избирателите си - 140 000 гласа. Големият губещ е ПП-ДБ. Те загубиха 50% от привържениците си. Така Веселин Стойнев разчита политическата ситуация в момента. По думите му българите предпочитат каквото и да е правителство пред никакво.

Според Румяна Коларова от ПП-ДБ още в средата на кампанията са започнали да се държат пораженчески, казвайки, че ще бъдат опозиция. Това означава, че си се запътил не към второто, а към третото място. Според мен те все още са в шок от изборните резултати, твърди политологът.

Експертите се обединиха около най-възможния, според тях, вариант - кабинет на малцинството с мандат на ГЕРБ-СДС, който да бъде подкрепен негласно от ДПС.