Пловдивски лекар разкрива как да се справим с омазнения черен дроб
Секция: Здраве
23 Юли 2024 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдивски лекар разкрива как да се справим с омазнения черен дроб

/КРОСС/ Омазняването на черния дроб (чернодробна стеатоза) е глобален проблем с нарастваща честота. Свързва се както с прекомерната консумация на алкохол и други токсични за черния дроб субстанции, така и с повсеместното затлъстяване на населението и повишения брой случаи на диабет тип 2 в световен мащаб.

Чернодробната стеатоза заедно със заболявания като неалкохолен стеатохепатит и чернодробна фиброза се включват в комплекса на Метаболитно-асоциираното затлъстяване на черния дроб (MAFLD). Те бавно и незабелязано могат да доведат до сериозни усложнения като чернодробна цироза и карцином на черния дроб. Това заяви гастроентерологът от УМБАЛ Каспела д-р Деян Радев.

Според най-новите проучвания около 30% от населението може да е засегнато от този проблем. Понякога това са дори слаби пациенти без обективни данни за затлъстяване или диабет.

Лечението на чернодробното затлъстяване винаги започва с индивидуална диета, достатъчна физическа активност и цялостна промяна в начина на живот. Към тези мерки може да се добави и медикаментозно лечение, като към момента обект на проучвания са множество нови обещаващи терапии.

Основно правило в храненето при това заболяване е редуцираният калориен прием, като с предимство са нисковъглехидратните пред нискомазнинните диети. Проучванията показват, че хората консумиращи храни богати на наситени мазнини и холестерол страдат по-често от чернодробно омазняване спрямо тези хранещи се с полиненаситени мазнини- зехтин, риба, кокосово масло, авокадо и др. Диетите с ниско белтъчно съдържание също могат да доведат до чернодробна стеатоза.

„Най-добре проучена и доказала се във времето остава средиземноморската диета, която включва предимно зеленчуци, плодове, зърнени храни, зехтин, ядки, бяло месо - риба и пилешко и ограничава консумацията на млечни продукти, червено месо, захарни изделия и преработени храни.", пояснява д-р Деян Радев.

Диагностицирането на чернодробната стеатоза и възпаление винаги започва с ехографски преглед и лабораторни тестове.

Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ Каспела разполага с ехографски апарати от последно поколение на водещи производители- Hitachi Aloka, Philips, Esaote. Освен рутинната ехография те предлагат и софтуер за качествена и количествена оценка на чернодробната стеатоза и фиброза- pSW и 2D еластография, QAI - количествена оценка на чернодробното омазняване.

Ехографското изследване чрез тези методи е бързо, безболезнено за пациента и без дискомфорт или лъчево натоварване.