Какво прави с тялото ни нахутът?
Секция: Здраве
08 Август 2024 15:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво прави с тялото ни нахутът?

/КРОСС/ Ако сте вегетарианец или се опитвате да ядете растителна храна през повечето време, вероятно вече сте чували за нахута. Ето какво прави този продукт с тялото ви.

Подпомага храносмилането
Нахутът съдържа много разтворими фибри. Те помагат за по-бавното усвояване на храната. Едно проучване за нахута също така установи, че дефекацията може да бъде по-удобна и по-честа при консумацията му.

Засища
Една чаша сварен нахут съдържа 12,5 г фибри и 14,5 г протеини. Тези хранителни вещества ви дават усещане за ситост и пълнота след хранене.

Понижава нивата на холестерола в кръвта
Високите нива на холестерола могат да увеличат риска от сърдечни заболявания, затлъстяване, инсулт и други сериозни заболявания. Известно е, че нахутът е богат на фибри, които решават този проблем.

Намалява вероятността от развитие на рак
Когато се консумира нахут, в организма се произвежда бутират. Проучванията показват, че тази киселина е в състояние да се бори с болните и/или умиращите клетки. Други изследвания показват, че тя намалява общия риск от колоректален рак.

Укрепва костите
Това е така, защото нахутът е богат на магнезий, калций и фибри. Проучване на списание Bone установи, че магнезият предпазва от загуба на костна маса.

Внимание
Нахутът е с високо съдържание на мазнини и калории. Затова нахутът трябва да се консумира умерено.
Може да причини ботулизъм. Въпреки че този риск е много нисък.